investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie skončily ve čtvrtek převážně v červených číslech

19.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Apple odstranil ze svého čínského obchodu aplikace WhatsApp a Threads

19.04.2024
appleusačína

Tesla svolává téměř 3900 Cybertrucků

19.04.2024
autotesla

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Evropská komise zúžila vyšetřování Applu

28.02.2023

Týká se plateb v jejím obchodě App Store pro poskytovatele streamování hudby...

Evropská komise (EK) zúžila vyšetřování společnosti Apple, které se týká plateb v jejím obchodě App Store pro poskytovatele streamování hudby. Nově se komise zaměřuje pouze na vyšetřování požadavků firmy Apple, která brání vývojářům informovat uživatele přístrojů iPhone a iPad o dalších možnostech nákupu hudby za nižší ceny mimo aplikaci App Store. Komise, která funguje jako antimonopolní úřad EU, to uvedla v dnešní tiskové zprávě.

Podmínky Applu pro vývojáře nejsou podle EK nezbytné ani přiměřené k provozování App Store na iPhonech a iPadech. Poškozují přitom uživatele služeb streamování hudby na mobilních zařízení firmy Apple, kteří nakonec mohou za službu platit více.

Komise ve svých námitkách zaslaných americké firmě koncem dubna 2021 vinila Apple také z toho, že zneužívá svého dominantního postavení na trhu tím, že vnucuje vývojářům aplikací pro streamování hudby svou vlastní technologii plateb v rámci aplikace. Nyní ale komise od tohoto bodu ustoupila a uvedla, že už nezaujímá stanovisko k zákonnosti této povinnosti.

Apple rozhodnutí komise vítá. Uvedl, že bude na obavy regulačního orgánu EU reagovat. Případ vyvolala společnost Spotify, která si stěžovala, že Apple nespravedlivě omezuje konkurenty jeho streamovací služby Apple Music na iPhonech.

Dnešní obvinění, známé jako prohlášení o námitkách, nahrazuje dokument z roku 2021, uvedla EK. Pokud Apple nebude schopen obvinění vyvrátit, hrozí mu v krajním případě pokuta až do deseti procent z jeho ročních tržeb v celém světě. Loni měl podnik tržby přes 394 miliard USD, maximální pokuta by tak mohla činit přes 39 miliard USD (865 miliard Kč).


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top