investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Index S&P 500 ztratil necelých 0,5 %

26.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Toyota investuje 1,4 miliardy USD do druhého závodu na elektromobily v USA

26.04.2024
autoinvesticetoyotausa

Těžebním firmám Chevron a ExxonMobil kvůli levnějšímu plynu klesl zisk

26.04.2024
plynropatržbyusa

Ranní zpravodaj: Hlavní akciové indexy se ve středu příliš nepohnuly

25.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Evropa podle ruského Gazpromu nemá dost plynu a může čelit potížím

03.10.2023

Velkoobchodní ceny plynu v Evropě se přitom v posledních dnech snižují...

Evropa nemá dostatek zemního plynu a může čelit problémům. Uvedl to dnes podle agentury Reuters ruský plynárenský gigant Gazprom. Velkoobchodní ceny plynu v Evropě se přitom v posledních dnech díky teplému počasí a růstu dodávek z Norska snižují a zásobníky plynu v Evropské unii jsou téměř plné.

Evropa byla v minulosti hlavním zdrojem příjmů Gazpromu, po zahájení ruského útoku na Ukrajinu však dodávky podniku na evropský trh prudce klesly. Rusko loni mimo jiné zastavilo provoz plynovodu Nord Stream 1, který dodával ruský plyn po dně Baltského moře do Německa. Plynovod navíc následně poškodily dosud neobjasněné exploze.

"Skutečnost, že systémový deficit (na evropském trhu s plynem) nezmizel, se projevuje nejen vyšší cenovou úrovni v roce 2023 než v dobách před covidem, ale také tím, že ceny plynu s dodáním v pozdější době jsou nadále vyšší než ceny plynu s nynějším dodáním," napsali manažeři Gazpromu v podnikovém časopise. "Tato cenová situace znamená, že podle hráčů na trhu je systém energetické bezpečnosti v Evropě nestabilní a má před sebou nové problémy," dodali.

Firma před ruským útokem na Ukrajinu dodávala do Evropy kolem 155 miliard krychlových metrů plynu ročně. Loni se nicméně dodávky ruského plynu do EU prostřednictvím plynovodů snížily na 60 miliard krychlových metrů a letos počítá EU s poklesem na 20 miliard krychlových metrů, píše Reuters.

EU tento pokles kompenzuje z jiných zdrojů, například dovozem zkapalněného zemního plynu (LNG) po moři. Manažeři Gazpromu uvedli, že přerušení vztahů s Ruskem zhoršilo situaci v oblasti zabezpečení dovozu zemního plynu do Evropy, protože se zvýšil podíl "méně spolehlivého" LNG na úkor plynu dodávaného plynovody na základě dlouhodobých kontraktů.

Gazpromu v letošním prvním pololetí klesla produkce plynu meziročně o téměř 25 procent na 179,45 miliardy krychlových metrů. Jeho čistý zisk se v prvním pololetí propadl na 296 miliard rublů (zhruba 70 miliard Kč) z 2,5 bilionu rublů před rokem. V samotném druhém čtvrtletí se firma dostala do ztráty 18,6 miliardy rublů po zisku 1,03 bilionu rublů před rokem.

Velkoobchodní cena plynu pro evropský trh se loni v srpnu kvůli omezování dodávek z Ruska vyšplhala až do blízkosti 350 eur za megawatthodinu. Od té doby však výrazně klesla, dnes kolem poledne se cena klíčového termínového kontraktu na plyn s dodáním v příštím měsíci ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku nacházela v blízkosti 37 eur (zhruba 900 Kč) za megawatthodinu (MWh). Zůstává však vyšší než v roce 2020, kdy se pohybovala v blízkosti 15 eur za MWh.

Zásobníky plynu v Evropské unii byly podle údajů organizace Gas Infrastructure Europe (GIE) tuto neděli plné ze zhruba 96 procent. V Německu, které je největším spotřebitelem plynu v Evropě, dosahovala naplněnost zásobníků také zhruba 96 procent a v České republice činila téměř 97 procent.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top