investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Dukovany a Temelín v pátek řešily potíže evropské přenosové sítě

13.01.2021

Jaderné elektrárny Dukovany a Temelín v pátek řešily potíže v evropské přenosové síti...

Jaderné elektrárny Dukovany a Temelín v pátek řešily potíže v evropské přenosové síti. Operátoři museli zvládnout řadu manipulací a úkonů, včetně přechodů do takzvaných ostrovních režimů provozu jaderných bloků. Odpojovat je nemuseli. ČTK to dnes sdělil mluvčí dukovanské elektrárny Jiří Bezděk. Potíže trvaly asi půl hodiny. Takovou situaci podle něj nemuseli energetici řešit řadu let.

Při přechodu do ostrovního provozu se podle Bezděka změnily otáčky turbín s generátory, které se snažily udržet požadovanou frekvenci v síti. Byly aktivované ochrany všech turbosoustrojí.


Nesoulad mezi výrobou a spotřebou elektřiny nenastal v Česku, kvůli propojení energetických sítí ale podle firmy ČEZ výkyvy zasáhly i nejvýznamnější tuzemské zdroje. Operátoři obou českých jaderných elektráren v pátek podle Bezděka uskutečnili přes tři desítky úkonů k tomu, aby situaci v síti pomohli řešit. Podle jejich statistik byly všechny bloky v ostrovních režimech celkem 270 minut. V Temelíně jsou dva bloky. Dukovanská elektrárna má čtyři bloky, jeden je teď v odstávce.


"Došlo k rychlému poklesu frekvence pod limitní hladinu, automatické systémy všech tří provozovaných bloků přepnuly přibližně na půl hodiny do ostrovního provozu se vším, co jej provází," uvedl směnový inženýr dukovanské elektrárny Josef Jordán. Zpět do nominálního provozu připojili energetici všechny tři bloky na základě pokynu z centrálního dispečinku ČEPS.


Podle zveřejněné zprávy společnosti ČEPS, provozovatele přenosové soustavy v ČR, nastaly v pátek potíže v přenosové síti kvůli kaskádnímu šíření poruchy v Chorvatsku, Srbsku a Rumunsku. Krátkodobý rozpad synchronní zóny a pokles kmitočtu podle zprávy neohrozil provoz přenosové soustavy v Česku.


Projekty jaderných elektráren jsou podle firmy ČEZ na změny výkonu připravené. Jejich systémy jsou řešené tak, aby změny parametrů sítě, tedy frekvence i napětí, pomáhaly zvládat svými regulačními schopnostmi automaticky bez odpojení od soustavy. "Opět se ukazuje význam spolehlivých zdrojů základního zatížení," uvedl ředitel divize jaderná energetika ČEZ Bohdan Zronek.


Jaderné elektrárny Temelín a Dukovany vyrobily loni 30,05 terawatthodiny (TWh) elektřiny. Dodávky Temelína byly 15,75 TWh elektřiny a Dukovan 14,30 TWh.


Zdroj: ČTK



"Skupina ČEZ plánuje postupně uzavírat uhelné elektrárny. Důvodem jsou tenčící se zásoby hnědého uhlí a snaha snižovat emise skleníkových plynů. Tento proces výrazně ovlivní český energetický mix."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top