investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie skončily ve čtvrtek převážně v červených číslech

19.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Apple odstranil ze svého čínského obchodu aplikace WhatsApp a Threads

19.04.2024
appleusačína

Tesla svolává téměř 3900 Cybertrucků

19.04.2024
autotesla

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Dopady invaze na společnosti v ČR

24.02.2022

Skupina ČEZ nechce komentovat, jak ruská invaze na Ukrajinu ovlivní tendr na dodavatele paliva pro...

Skupina ČEZ nechce komentovat, jak ruská invaze na Ukrajinu ovlivní tendr na dodavatele paliva pro jadernou elektrárnu Temelín. Většina paliva, které teď Temelín používá, je z ruské firmy Tvel. Na dotaz ČTK to dnes sdělil mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Invaze neovlivní výrobu ani export strojů ve firmě Kovosvit v Sezimově Ústí, která má ruské majitele, sdělila firma na dotaz ČTK. Jindřichohradecká likérka Fruko - Schulz, která patří ruské skupině Ladoga, věří, že na obchodování nebude mít invaze vliv.

Tendr na palivo pro Temelín stále trvá. Podle informací ČTK by měl skončit letos. "My ho až do ukončení nemůžeme a nebudeme žádným způsobem komentovat," uvedl Kříž. Americké palivo má elektrárna nyní zavezené v reaktoru prvního bloku. Od společnosti Westinghouse Electric Sweden je tam šest zkušebních palivových souborů ze 163. Do reaktoru je energetici zavezli před třemi roky. Většina paliva, jejž teď Temelín využívá, je od ruské korporace Tvel. Na jaře 2019 vyzkoušel ČEZ v Temelíně šest palivových souborů od společnosti Westinghouse Electric Sweden. V roce 2018 ČEZ na dotaz ČTK potvrdil, že na základě smlouvy s firmou Westinghouse Sweden Electric vyvíjí zkušební palivové soubory označované LTA (Lead test Assembly).


Temelín je největší výrobce elektřiny v zemi, kryje zhruba pětinu domácí spotřeby. Společnost ČEZ spustila elektrárnu v prosinci 2000. Loni vyrobil Temelín 15,86 terawatthodiny (TWh) elektřiny, letos od začátku roku 2,9 TWh.


V jižních Čechách je několik firem, jež mají ruské vlastníky. Jsou to strojírenská firma Kovosvit MAS v Sezimově Ústí nebo jindřichohradecká likérka Fruko - Schulz. "Aktuální události samozřejmě vnímáme, ale v žádném případě nemají jakýkoli dopad na naši výrobu obráběcích strojů, jejich prodej v České republice a na export do více než 19 zemí světa," uvedl generální ředitel Kovosvitu Pavel Kovář.


Kovosvit měl loni tržby těsně pod miliardou korun. Ruský majitel poskytl loni v listopadu podniku půjčku, i díky ní se povedlo podle Kováře víc rozjet výrobu. Výši půjčky od majitele firma s 500 zaměstnanci neuvedla. Firma patřila do léta 2020 podnikateli Michalu Strnadovi, který ji pak prodal ruskému investičnímu fondu za stovky milionů korun. Jediným akcionářem Kovosvitu je společnost Andži. V ní vlastní stoprocentní podíl Tatiana Kuranovová, která je i předsedkyní představenstva Kovosvitu. Nový vlastník převzal firmu i se závazky a úvěry, které byly v nižších stovkách milionů. Ruští majitelé vlastní průmyslovou skupinu, jež podniká v podobném oboru v Rusku. Pro Kovosvit chtěli otevřít nové trhy. Firmě přinesli kontrakt za 15 milionů eur (asi 393 milionů Kč). Kovosvit má tradici ve výrobě obráběcích strojů. V roce 1939 ho založil Tomáš Baťa.


V jindřichohradecké likérce Fruko - Schulz vlastní sto procent akcií ruský holding Ladoga. Tomu patří i vinařství Camino Real ve Španělsku nebo francouzský koňakový dům Roullet. "Věřím, že události z dnešního rána neovlivní negativně obchodní spolupráci s Ruskem. Pro společnost Fruko - Schulz je Rusko největším zahraničním odběratelem, firma tam vyváží 15 procent produkce, což představuje lihoviny v řádech desítek milionů korun. Mají (v Rusku) zájem zejména o likéry. Spolupráce je oboustranně výhodná, a přestože panují obavy o budoucnost obchodu mezi Českem a Ruskem, věříme, že pro nás se nic nezmění," uvedl ředitel likérky Josef Nejedlý. Podnik zaměstnává 85 lidí, předloni vyrobil 2,58 milionu litrů alkoholu, jak vyplývá z výroční zprávy.


Zdroj: ČTK
Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

„Německo se zavázalo, že do konce roku 2022 uzavře všechny své jaderné elektrárny. To bohužel bude mít negativní vliv na evropský energetický trh.“

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top