investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Doba levných hypoték pomalu končí

22.11.2017

„Úroky u všech úvěrových produktů dál porostou. Oproti tomu na běžných a spořících účtech zůstanou nízké,“...

„Úroky u všech úvěrových produktů dál porostou. Oproti tomu úroky na běžných a spořících účtech zůstanou nízké,“ říká hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček. 

„Lidé, kteří si nyní berou hypotéku, by měli uvažovat o fixaci na co nejdelší dobu. I když úrokové míry na hypotékách rostou, stále jsou z historického hlediska na velmi nízké úrovni,“ doporučuje hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Průměrná úroková míra na hypotečních úvěrech v říjnu vzrostla na 2,1 %. Již v dubnu letošního roku byla pokořena hranice 2,0 %. Na této úrovni se však hypotéky nezastavily a v souvislosti se zvyšováním úrokových sazeb Českou národní bankou dál rostou. Tento trend bude pokračovat. 

Doba levných hypoték pomalu končí. Česká ekonomika se vrací ke standardnímu režimu měnové politiky, což je doprovázeno postupným navyšováním úrokových sazeb. To se postupně začne projevovat ve všech úvěrových produktech, které budou zdražovat. Oproti tomu úroky na běžných a spořicích účtech zůstanou nízké. Banky mají dostatek vlastních prostředků, nepotřebují si půjčovat od střadatelů a lákat je na zvyšování úroků. 

Lidé, kteří si nyní berou hypotéku, by měli uvažovat o fixaci na co nejdelší dobu. I když úrokové míry na hypotékách rostou, stále jsou z historického hlediska na velmi nízké úrovni. Vzhledem k současnému trendu lze očekávat jejich postupné navyšování, proto by se plovoucí úroková sazba či krátkodobá fixace nemusely vyplatit.

Růst úrokových sazeb je zatím pozvolný a refixování hypoték tak nebude klientům neúměrně navyšovat splátky. Přesto v případě, že se zhorší ekonomická situace a začne narůstat nezaměstnanost, mohli by se někteří klienti dostat do potíží. Při nuceném prodeji nemovitosti lze vzhledem k vývoji nemovitostního trhu očekávat, že cena nemovitosti převýší hypoteční úvěr. V takovém případě sice vlastník přijde o svou nemovitost, ale zůstane bez dluhů, a ještě získá finanční doplatek. Z těchto důvodů lze současnou situaci označit za velmi stabilní.

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top