investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Microsoft investuje do AI firmy G42

16.04.2024
AIakviziceinvesticemicrosofttechnologie

Zisk Bank of America ve čtvrtletí klesl

16.04.2024
akciebankatržbyusa

Odbyt smartphonů ve čtvrtletí vzrostl

15.04.2024
applesamsungsvěttechnologie

Ranní zpravodaj: Americké akcie se ve čtvrtek odrazily výše od posledního výprodeje

12.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Dluhopisy mohou střednědobě porážet akcie

15.12.2022

Popularita dluhopisů je mezi běžnými investory relativně malá kvůli potenciálně skromnějšímu zhodnocení než u akciových titulů...

Popularita dluhopisů je mezi běžnými investory relativně malá kvůli potenciálně skromnějšímu zhodnocení než u akciových titulů. Dluhopisy představují méně rizikový instrument s pravidelným, zpravidla půlročním kupónovým výnosem. Dluhopisy vydávají vlády a společnosti, čímž neztrácejí hlasovací práva, a investoři do dluhopisů jsou navíc upřednostňováni před akcionáři v případě krachu společnosti. O vládních dluhopisech se někdy dokonce mluví jako o „bezrizikových“, neboť bankrot vlády jako třeba té americké je vysoce nepravděpodobný. Investovat do dluhopisů se dá přímým nákupem od emitenta, nebo přes sekundární trh (například burzovně obchodované fondy). Investice se tak zhodnocuje dvěma způsoby – kupónovým výnosem a spekulací na růst ceny dluhopisu.

Vlivem globalizace a inovace byly inflační očekávání během poslední dekády velmi nízko a to se odráželo na výnosech dluhopisů, které sledovaly klesající trend. Cena dluhopisu se pohybuje přesně opačným směrem než výnos na dluhopisu, ceny se tedy v průběhu dekády zvyšovaly. Počátkem pandemie v roce 2020 se do ekonomiky uvolnilo enormní množství likvidity za účelem stimulace ekonomické aktivity, což vyústilo v explozi inflačních očekávání a inflace samotné. V reakci na to centrální banky začaly zvedat úrokové sazby, aby dostaly inflační očekávání pod kontrolu. Takto vysoká inflační očekávání vedly k výprodeji dluhopisů za výrazně zlevněnou cenu. V prostředí vysoké inflace se totiž nevyplatí držet dluhopis, jehož výnos je nižší než inflace.

Inflace, zdá se, má vrchol za sebou. S větší jistotou se to dá říct o americké ekonomice a s menší i o ekonomice eurozóny. Inflace již bude pravděpodobně oslabovat a v dalším roce klesat, což souvisí s oslabující ekonomikou vlivem zvýšených úrokových sazeb. S tím klesá i inflační očekávání investorů, kteří tak znovu začínají být ochotní nakupovat dluhopisy. S větší poptávkou po dluhopisech bude zákonitě růst jejich cena a klesat výnos. V současnosti se tak trhy nacházejí v bodě obratu, kdy investice do dluhopisů slibuje atraktivní výnos. Bankéři Goldman Sachs varují, že ačkoliv jsou dluhopisy nyní ve velmi dobré pozici vůči akciím, je třeba se mít na pozoru, protože v první polovině příštího roku mohou s dluhopisovým trhem zamávat změny v inflačních očekáváních a monetární politice centrálních bank.

Pokud se bude dařit krotit v příštím roce inflaci a centrální bankéři se rozhodnou zvolnit monetární politiku, předcházela by tomu normalizace inflačních očekávání na nízké hodnoty, což by výrazně zvýšilo poptávku po dluhopisech. Za stejných podmínek by ale rostly pravděpodobně i akciové trhy. V relativním srovnání jsou akcie rizikovější, a tak mají obvykle i výrazně vyšší návratnost na investici než dluhopisy. Na rozdíl od dluhopisů ale akcie mohou ještě pokračovat v medvědím trhu a existuje tak potenciál pro výrazný pokles. Akciový trh ještě totiž nezacenil budoucí pokles zisků společností v důsledku zpomalení ekonomické aktivity. Takováto revize může způsobit další pád o 10 až 20 procent na akciových trzích ze současných hodnot. Oproti tomu dluhopisy jsou především funkcí inflačních očekávání, u kterých se již neočekává výrazný vzrůst. Ve střednědobém horizontu tak může dávat smysl investice do dluhopisů. Pro konzervativnější investory tato teze dává smysl i v horizontu dlouhodobém, kdy lze očekávat, že ceny dluhopisů budou růst.

„V prostředí nízké inflace a uvolněné měnové politiky v poslední více než dekádě byly dluhopisy opomíjeny kvůli nezajímavému potenciálu ve zhodnocování portfolií. Nyní se situace výrazně změnila,“ říká analytik BHS Timur Barotov.

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top