investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu

18.03.2024
AIappletechnologie

Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku

18.03.2024
akcieburzainvesticeipo

Ranní zpravodaj: Americké akcie ve čtvrtek klesly po zveřejnění dalšího údaje o inflaci

15.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

McDonald's v mnoha zemích světa zasáhl výpadek počítačového systému

15.03.2024
mcdonaldssvět

Dividenda ČEZ z letošního zisku bude rekordní

10.11.2022

Společnost může akcionářům vyplatit zhruba 52 až 60 miliard korun...

Dividenda energetické společnosti ČEZ z letošního zisku bude podle současných odhadů rekordní, stát z ní může dostat rekordních 36 až 42 miliard korun. Celkově pak společnost může akcionářům vyplatit zhruba 52 až 60 miliard korun, což by bylo dosud nejvíce. V rozhovoru s ČTK to dnes řekl finanční ředitel ČEZ Martin Novák.

Výše dividendy by podle něj měla být meziročně i více než dvakrát vyšší, z loňského zisku stát dostal kolem 18 miliard korun. "Podle naší současné dividendové politiky bychom její hodnotu odhadli na někde od 97 korun až 112 korun za akci, což by byl dosavadní rekord," řekl Novák. Podle něj byla dosud nejvyšší dividenda ČEZ 53 korun za akcii.

Novák uvedl, že celkově by ČEZ měl podle aktuálních odhadů z letošního zisku vyplatit akcionářům na dividendách kolem 52 až 60 miliard korun. "Z toho pro český stát 36 až 42 miliard korun," uvedl Novák.

Letos ČEZ od listopadu vyplácí akcionářům z loňského zisku dividendu 48 korun za akcii před zdaněním. Mezi akcionáře tak má být rozděleno 25,8 miliardy korun, z toho pro stát zhruba 18 miliard korun. Schválená dividenda je nižší než loni, kdy akcionáři dostali 52 korun za akcii.

ČEZ vlastní ze 70 procent stát prostřednictvím ministerstva financí, zbytek drží soukromí akcionáři. Většina vyplacené dividendy tak směřuje státu, hlasování na valné hromadě ČEZ vesměs končí podle přání ministerstva financí.

Čistý zisk skupiny ČEZ za tři čtvrtletí letošního roku stoupl na 52,3 miliardy korun z 6,7 miliardy korun ve stejném období před rokem, oznámila dnes firma. Čistý zisk očištěný o mimořádné vlivy, ze kterého se počítá dividenda, činil loni za devět měsíců roku 16,9 miliardy korun, letos se neliší od čistého zisku 52,3 miliardy korun.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top