investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

ČR je levná. Na cestách po EU si připlatíme

19.06.2020

Podle indexu cenové hladiny je Česká republika ve srovnání s ostatními zeměmi...

Podle indexu cenové hladiny je Česká republika ve srovnání s ostatními zeměmi Evropské unie velice levnou zemí. Data Eurostatu ukazují, že máme extrémně nízké ceny alkoholu a tabákových výrobků, které dosahují úrovně 78,6 procenta průměru Evropské unie. Neřesti jsou levnější již jen v Bulharsku, Polsku, Rumunsku a Maďarsku. Naopak v Irsku, Finsku a Švédsku si při nákupu alkoholu a tabáku musí sáhnout pořádně do kapsy. Irové mají ceny na úrovni 188,4 procenta průměru Evropské unie. Skandinávské země jsou na tom jen o trochu lépe.

V České republice máme relativně levné jídlo. Podle indexu cenové hladiny dosahuje úrovně 83,2 procenta průměru Evropské unie. Při cestování na Západ si za jídlo připlatíme ve všech zemích. Úplně nejdražší mají jídlo ve Švýcarsku, kde stojí 166,3 procenta průměru Evropské unie. V rámci unijních zemí mají jídlo nejdražší Dánové, kde dosahuje úrovně 128,9 procenta průměru Evropské unie.


Na dané téma si můžete poslechnout více v podcastu:


 

Česká republika má nižší index cenové hladiny než průměr Evropské unie i v dalších oblastech jako jsou oděvy a obuv, náklady na bydlení, vybavení domácnosti, doprava, kultura či restaurace a hotely. Jedinou výjimku tvoří telekomunikace, kde máme platíme ceny ve výši 102,4 procenta Evropské unie. Jsme tak ve výrazně horší situaci než Poláci, kteří platí pouze 46,0 procenta průměru Evropské unie. To je téměř čtyřikrát méně než v případě Řecka, kde je situace nejhorší.

 

Kompletní přehled naleznete v odkazu: https://ec.europa.eu/eurostat/cache/infographs/pricelevels/pricelevels_2019/index.html


Zaujal Vás tento článek? Jste investor?

Nechte nám na sebe spojení, ozveme se Vám zpět.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!



"Česká republika je atraktivní pro zahraniční turisty. Drtivá většina produktů a služeb je v naší zemi levnější, než bývá ve většině zemí Evropské unie zvykem. Pouze v oblasti telekomunikace máme vyšší než průměrné ceny."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top