investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu

18.03.2024
AIappletechnologie

Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku

18.03.2024
akcieburzainvesticeipo

Ranní zpravodaj: Americké akcie ve čtvrtek klesly po zveřejnění dalšího údaje o inflaci

15.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

McDonald's v mnoha zemích světa zasáhl výpadek počítačového systému

15.03.2024
mcdonaldssvět

Colt CZ měl loni rekordní výnosy 14,6 miliardy korun

23.03.2023

Meziročně vzrostly o 36,5 procenta, zejména kvůli vyššímu prodeji zbraní a konsolidaci výnosů Coltu...

Holding Colt CZ Group SE (Colt CZ) vykázal loni rekordní výnosy téměř 14,6 miliardy korun. Meziročně vzrostly o 36,5 procenta, zejména kvůli vyššímu prodeji zbraní a konsolidaci výnosů Coltu. Letos holding počítá s růstem výnosů na 15,1 až 16,9 miliardy korun. Čistý zisk zbrojařské skupiny za loňský rok po zdanění přesáhl dvě miliardy korun, nárůst ve srovnání s rokem 2021 činil 167,5 procenta. Představenstvo navrhne zvýšit dividendu na 30 korun na akcii. Vyplývá to z předběžných konsolidovaných neauditovaných finančních výsledků holdingu, které dnes Colt CZ zveřejnil v tiskové zprávě.

Počet prodaných zbraní skupina loni meziročně navýšila o 10,5 procenta na 693.391. Krátké palné zbraně byly zastoupeny z více než 58 procent, dlouhé palné zbraně téměř ze 42 procent.

Upravený čistý zisk holdingu po zdanění dosáhl v roce 2022 téměř 2,3 miliardy korun, což bylo o 96,4 procenta více než předloni. Upravený ukazatel EBITDA očištěný o mimořádné položky skupině loni ve srovnání s předchozím rokem vzrostl o 55,2 procenta zhruba na 3,4 miliardy korun. EBITDA je hospodářský výsledek před započtením úroků, daní a odpisů. Skupina loni investovala 679,7 milionu korun, meziročně o 7,3 procenta více.

Podle generálního ředitele a předsedy představenstva Jana Drahoty vývoj na klíčových trzích v roce 2022 potvrdil správnost rozhodnutí Colt CZ směřovat k vyrovnanému poměru mezi prodeji zákazníkům z řad ozbrojených složek a zákazníkům na komerčních trzích. "Poměrně výrazný pokles amerického komerčního trhu jsme dokázali nahradit prodeji našich výrobků zejména armádním zákazníkům. I nadále budeme usilovat o posílení naší pozice v tomto segmentu, ve kterém došlo ke skokovému nárůstu obchodního potenciálu, vzhledem ke zhoršené bezpečnostní situaci v celém světě," uvedl Drahota.

Vzhledem k pozitivním výsledkům se podle něj představenstvo společnosti rozhodlo navrhnout valné hromadě výrazně vyšší dividendu, a to ve výši 30 korun na akcii. O rok dříve to bylo 25 korun na jednu akcii. Valná hromada by se měla konat do konce prvního pololetí letošního roku.

Stěžejní jsou pro holding trhy v Severní Americe, Asii a Evropě. Na celkových loňských výnosech Coltu CZ se z 47,9 procenta podílely výnosy v USA. Podíl České republiky byl 13,2 procenta a Kanady 12,2 procenta. Výnosy dosažené na evropském trhu bez ČR tvořily 10,9 procenta, Asie se na celkových výnosech podílela z 10,2 procenta. Výnosy v Africe dosáhly 1,7 procenta, v ostatních státech světa 4,1 procenta.

Vzhledem k nejistotám na straně poptávky a inflačním tlakům na nákladové straně představilo vedení Colt CZ tři možné scénáře výhledu na letošní rok. Pesimistická varianta předpokládá výnosy mezi 15,1 až 15,5 miliardy korun, neutrální mezi 16,1 až 16,5 miliardy korun a ambiciózní mezi 16,4 až 16,9 miliardy korun.

Colt CZ je předním světovým výrobcem ručních palných zbraní pro ozbrojené složky, osobní obranu, lov, sportovní střelbu a další komerční využití. Své produkty prodává především pod značkami Colt, CZ (Česká zbrojovka), Colt Canada, CZ-USA, Dan Wesson, Spuhr a 4M Systems. Skupina má své sídlo v České republice a výrobní kapacity v ČR, USA, Kanadě a Švédsku. Zaměstnává více než 2000 lidí v ČR, USA, Kanadě, Německu a Švédsku. Skupina je vlastněna holdingem Česká zbrojovka Partners SE ze 76,9 procenta, zbývajících 23,1 procenta tvoří veřejně obchodované akcie.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top