investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

ČNB provádí jestřábí politiku

21.09.2018

Guvernér České národní banky i členové bankovní rady ve svých veřejných vystoupeních již několikrát naznačili...

Guvernér České národní banky i členové bankovní rady ve svých veřejných vystoupeních již několikrát naznačili, že na svém zářijovém jednání zvýší základní úrokovou sazbu na 1,50 procenta. Do konce roku by pak úroková sazba mohla být zvýšena ještě jednou na úroveň 1,75 procenta. Politiku centrální banky lze označit za jestřábí, kdy kontinuálním zvyšováním úrokových sazeb zasahuje do vývoje ekonomiky a snaží se tlumit její přehřívání.

Rostoucí úrokové sazby budou prodražovat financování státu. V době nízkých úrokových sazeb stát nevydal dostatek dlouhodobých dluhopisů a financoval se skrze krátkodobé dluhopisy se zápornou úrokovou sazbou. Nyní však splatnost krátkodobých dluhopisů končí a stát si musí půjčovat za podstatně vyšší úrokové sazby.


Rychlý růst mezd a zvyšující se ceny výrobců tlačí na růst inflace, která se pohybuje nad svým cílem. Za očekáváním zůstává dynamika růstu hrubého domácího produktu, přestože poptávka domácností i investice firem se pohybují na vysokých úrovních. Vysvětlení tohoto problému spočívá v nedostatku pracovní síly, který se odráží v rostoucí inflaci i v nižším růstu HDP.

Zaujal Vás tento článek? Jste investor?

Nechte nám na sebe spojení, ozveme se Vám zpět.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!



"Česká národní banka má přezdívku nejvíce jestřábí centrální banky v Evropě. Bankovní rada krotí růst cenové hladiny prostřednictvím zvyšování úrokových sazeb. Negativním důsledkem současné měnové politiky je pomalejší růst hrubého domácího produktu."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS









Líbil se Vám tento článek? Sdílejte ho s přáteli:

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top