investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Diverzifikace v době koncentrovaných akciových trhů – výzkum Goldman Sachs

03.05.2024
akcieburzainvesticeusa

Komerční bance klesl v 1. čtvrtletí čistý zisk meziročně o 21,3 %

03.05.2024
KBakciebankatržbyčesko

ČEZ v létě zlevní elektřinu a plyn 1,7 milionu zákazníků bez závazku

02.05.2024
cenaenergetikaČEZčesko

Farmaceutická firma Novo Nordisk zvýšila čtvrtletní zisk a zlepšila výhled

02.05.2024
akcieevropatechnologietržby

Čistý zisk automobilky GM v prvním čtvrtletí vzrostl o 24,4 procenta

23.04.2024

Hospodaření podpořila poptávka po vozech se spalovacím motorem...

Čistý zisk americké automobilky General Motors (GM) v prvním čtvrtletí letošního roku vzrostl o 24,4 procenta na 2,97 miliardy USD (70,3 miliardy Kč). Hospodaření podpořila poptávka po vozech se spalovacím motorem, zvláště pickupů a dalších modelů s vyšší ziskovostí. Automobilka současně ve svém dnešním prohlášení zlepšila výhled na celý rok.

Výnosy se za leden až březen zvýšily o 7,6 procenta na 43 miliard USD. Zisk na akcii bez mimořádných položek činil 2,62 dolaru, překonal tak očekávání analytiků dotazovaných agenturou FactSet, kteří počítali se ziskem 2,13 dolaru na akcii.

Automobilka také zlepšila výhled zisku na letošní rok na 10,1 miliardy až 11,5 miliardy USD z předchozích 9,8 miliardy až 11,2 miliardy USD. Očištěný zisk na akcii se má pohybovat v rozmezí devět až deset dolarů, doposud čekala zisk 8,5 až 9,5 dolaru na akcii.

Generální ředitelka Mary Barraová uvedla, že firma sice zahájila rok silně, má ale před sebou dva velké úkoly. Jedním je zvrátit pokles prodeje v Číně a druhým zachránit divizi robotických vozů Cruise.

Divize Cruise zastavila provoz koncem loňského roku kvůli smrtelné nehodě v San Francisku. GM na začátku roku oznámila, že sníží výdaje na tuto divizi. Ta vykázala v prvním čtvrtletí ztrátu 519 miliard USD. Barraová dodala, že divize obnovila testování jízd.

Čína byla kdysi největším trhem automobilky, podnikání zde však slábne. Válcuje ji zde konkurence čínských automobilek a Tesly. GM v prvním čtvrtletí prodělala v Číně 106 milionů USD. Zahraniční operace celkově, tedy včetně Číny, vykázaly ztrátu deset milionů USD, zatímco v Severní Americe GM měla zisk před zdaněním 3,84 miliardy USD.

Automobilka nezveřejnila výsledky hospodaření svého podnikání v oblasti elektromobilů. Potvrdila však dřívější prognózu, podle které se má v druhé polovině letošního roku dostat toto podnikání do variabilního zisku, což je údaj, který nezahrnuje fixní náklady.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top