investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Čínská společnost Huawei plánuje výrobu elektromobilů

26.02.2021

Čínská technologická společnost Huawei Technologies plánuje výrobu elektromobilů pod svou...

Čínská technologická společnost Huawei Technologies plánuje výrobu elektromobilů pod svou vlastní značkou. Některé modely by mohla představit už v letošním roce, uvedla dnes s odvoláním na informované zdroje agentura Reuters. Huawei je největším výrobcem telekomunikačních zařízení na světě, kvůli sankcím ze strany Spojených států ale v poslední době expanduje do nových odvětví.

Zdroje tvrdí, že Huawei zahájila interní vývoj elektromobilů a že hodlá projekt oficiálně představit v letošním roce. Firma už podle zdrojů jedná se státní společností Changan Automobile a dalšími automobilkami o využití jejich továren pro výrobu svých elektromobilů.


Mluvčí Huawei však popřel, že firma plánuje navrhovat elektromobily a vyrábět vozidla pod vlastní značkou. "Huawei není výrobcem automobilů," uvedl. Dodal nicméně, že firma se chce prostřednictvím informačních a komunikačních technologií stát dodavatelem komponentů zaměřených na digitální vozy, a umožnit tak výrobu lepších automobilů.


Čínské technologické společnosti věnují elektromobilům čím dál větší pozornost. Čína je největším trhem s elektromobily na světě a Peking používání ekologičtějších dopravních prostředků silně podporuje jako nástroj ke zlepšení stavu ovzduší.


Předpokládá se, že automobily s alternativním pohonem označované jako NEV (New Energy Vehicles) se do roku 2025 budou na celkovém prodeji aut v Číně podílet 20 procenty. Kategorie NEV zahrnuje čistě elektrické vozy, hybridní automobily a vozy s vodíkovým pohonem.


Spojené státy firmu Huawei obviňují z krádeže technologií a podezřívají ze špionáže pro čínskou vládu. To ale podnik dlouhodobě odmítá. Loni v listopadu Huawei kvůli americkým sankcím prodala divizi levných telefonů Honor.


"Americké restrikce na dodávky polovodičů pro Huawei tuto firmu pozvolna dusí," uvedl analytik Dan Wang z výzkumné společnosti Gavekal Dragonomics. "Takže dává smysl, že firma se přesouvá do odvětví méně náročných na čipy, aby mohla pokračovat v činnost," dodal.


Zdroj: ČTK



"Čína zbohatla na kopírování technologií ze západního světa. Zatímco naše společnosti masivně investovaly do výzkumu a vývoje, čínské firmy se učily z našich chyb a dosáhly technologického pokroku s výrazně nižšími náklady. Takové chování již není možné. Západní svět se musí začít bránit a důsledně vymáhat dodržování práv duševního vlastnictví."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top