investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Prodej elektromobilu Xiaomi je vyšší, než firma čekala

18.04.2024
EVautoprodejčína

Výrobce čipů TSMC zvýšil čtvrtletní tržby i zisk

18.04.2024
AIakcietechnologietržbytsmc

Ranní zpravodaj: Dow Jones v úterý přerušil šestidenní sérii ztrát

17.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Chybí stavební materiály. Realizace staveb skokově zdražuje

07.07.2021

Stavební produkce v květnu 2021 zaznamenala meziroční růst o 5,8 procenta...

Stavební produkce v květnu 2021 zaznamenala meziroční růst o 5,8 procenta. Dobré výsledky hlásí pozemní stavitelství, které meziročně vzrostlo o 4,5 procenta. Produkce v rámci inženýrského stavitelství meziročně vzrostla dokonce o 8,8 procenta. Realizaci staveb však komplikují skokově se zvyšující ceny stavebních materiálů a nedostatek stavebních dělníků.

Stavební úřady v květnu 2021 vydaly 8 777 stavebních povolení. To bylo o 15,1 procenta více než před rokem. Orientační hodnota nově povolených staveb dosáhla úrovně 36,6 miliardy korunu. Počet zahájených bytů v květnu 2021 meziročně vzrostl o 20,3 procenta. Počet dokončených bytů však klesl o 4,1 procenta.

 

Na dané téma si můžete poslechnout více v podcastu:



Na realitním trhu je stále patrná nedostatečná nabídka bytů, která vede k prudkému růstu cen. Byty se staly investičním artiklem a slouží ke spekulativním obchodům. Tato situace byla umocněna zrušením daně z nabytí nemovitých věcí. Výrazný růst cen nemovitostí se zatím příliš nepromítl do cen dlouhodobých nájmů, takže se sice zhoršila dostupnost vlastnického bydlení, ale dostupnost nájemního bydlení je stále vysoká.


Zaujal Vás tento článek? Jste investor?

Nechte nám na sebe spojení, ozveme se Vám zpět.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!





"Ceny vybraných dřevěných, ocelových a izolačních materiálů se meziročně zvýšily o desítky až stovky procent. To dostává do existenčních problémů firmy, které uzavíraly smlouvy na rekonstrukce a výstavbu nemovitostí bez inflačních doložek."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top