investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Nejdůležitejší body z letošního sjezdu akcionářů Berkshire Hathaway

07.05.2024
akcieasieburzadluhopisyinvesticetechnologie

Stavební produkce se prudce propadla

07.05.2024
realitní trhstavebnictvíčesko

Streamingové služby Disney jsou poprvé v zisku

07.05.2024
akciedisneytržby

Ranní zpravodaj: Všechny tři hlavní indexy tento týden v kladných číslech

06.05.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

ČEZu i letos mohu přibýt nějaké ty jednorázové faktory. Které by to mohly být?

09.06.2014

Hospodaření společnosti ČEZ v prvním čtvrtletí tohoto roku nebylo prakticky deformováno jednorázovými jevy. Nevíte jaké akcie zvolit? Chcete se stát úspěšným investorem. Kontaktujte svého makléři hned.

Hospodaření společnosti ČEZ v prvním čtvrtletí tohoto roku nebylo prakticky deformováno jednorázovými jevy, pokud neuvažujeme větší teplotní výkyvy (nějaké se ale objeví skoro každý rok) nebo jednorázové „zásahy“ v loňském roce, které nyní jen ovlivňují vyznění meziročního srovnání. Ani dosavadní výhledy vedení společnosti jádrového zisku EBITDA v roce 2014 o nějakých jednorázových faktorech nehovoří (viz obrázek dále). Jak běží čas, zdá se však, že i letos by se mohly nějaké jednorázové faktory vyskytnout, ale zatím jde o čirou spekulaci. Které by to mohly být?

Hypoteticky přicházejí zatím v úvahu tyto jednorázové faktory:

1)      vrátka darovací daně na zdarma přidělené povolenky v objemu cca 5,3 mld. Kč. Rozhodnutí je zatím v rukou evropských a českých soudů a nemusí na něj vůbec letos dojít.

Pokud ano, byla by to plusová položka, která by v kladném případě měla být vidět ve výsledovce i cash flow.

2)      vypořádání arbitráže s Albánií. O objemu této položky se spekuluje od 2,5 do 5 mld. Kč, přičemž vyšší částka je odvozena od celkového objemu prostředků investovaných v Albánii společností ČEZ. Oficiálně předmětná suma nebyla komentována.

ČEZ zahájil loni arbitrážní řízení. Podle zpráv v médiích jednání s albánskou stranou nebyla přerušena. Dohoda není vyloučena.

Podle výroční zprávy ČEZ za rok 2013 vedení společnosti ČEZ předpokládalo rozhodnutí arbitráže na přelomu června a července 2014. K tomuto termínu již mnoho nezbývá a zatím dohoda není. Řešení se asi může protáhnout.

V kladném případě, nemusí podle našeho názoru dohoda o vyrovnání znamenat bezprostřední příliv peněz. Albánie nemusí mít dostatečnou hotovost a bude asi ještě hledat, z jakých zdrojů svůj případný závazek pokrýt. Doba splatnosti vyrovnání se tak může protáhnout.

Ještě je zde teoretická možnost, že ČEZ získá licenci na distribuci zpět, ale jde o velmi málo pravděpodobnou variantu.

Mohl by být díky jednorázovým položkám vylepšen letošní roční výsledek?

Zatím jsme spíše opatrní. I kdyby se objevily nějaké pozitivní jednorázové položky a i kdyby přitekly peníze, závěr roku je vždy obdobím posuzování kvality aktiv a stále se mohou vznášet otazníky nad případným snížením hodnoty u paroplynové elektrárny v Počeradech nebo aktivit na Balkáně.

 

Chcete se také stát spolumajitelem úspěšné firmy?

Odborníci v BHS Vám rádi doporučí vhodnou investici. BHS je úspěšným obchodníkem na trhu více než 20 let. Vyplňte kontaktní formulář a naši odborníci Vám pomohou výhodně investovat. 

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top