investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Nejdůležitejší body z letošního sjezdu akcionářů Berkshire Hathaway

07.05.2024
akcieasieburzadluhopisyinvesticetechnologie

Stavební produkce se prudce propadla

07.05.2024
realitní trhstavebnictvíčesko

Streamingové služby Disney jsou poprvé v zisku

07.05.2024
akciedisneytržby

Ranní zpravodaj: Všechny tři hlavní indexy tento týden v kladných číslech

06.05.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

ČEZ - tentokrát dvě „rozhodná“ data pro dividendu?

10.06.2014

Samozřejmě platí, že to podstatné, rozhodné datum, tedy datum pro nárok na dividendu, je jen jedno. Hledáte jednoduchý způsob jak se stát spolumajitelem úspěšné firmy? Pokud chcete vědět, jaké akcie jsou aktuálně v nabídce, neváhejte nás kontaktovat.

Samozřejmě platí, že to podstatné, rozhodné datum, tedy datum pro nárok na dividendu, je jen jedno. Zatím sice neschváleno valnou hromadou, pouze v návrhu představenstva je oním termínem čtvrtek 3. červenec 2014. Na pražské burze bude možno nakoupit akcie ČEZ s nárokem na dividendu 30. června, aby se do rozhodného dne stihlo vypořádání obchodů.

S určitou nadsázkou můžeme však nalézt druhé „rozhodné“ datum, tentokrát pro výši dividendy. Jestliže by ministerstvo financí chtělo vznést protinávrh vyšší dividendy, jak o něm hovořil ministr financí Andrej Babiš, pak tak musí učinit nejpozději do pěti dnů před konáním valné hromady. Později ne. Alespoň tak hovoří stanovy a podmínky zveřejněné v pozvánce na valnou hromadu společnosti ČEZ v článku 2 („Práva akcionářů související s účastí na valné hromadě a způsob jejich uplatnění“), bod c („Právo uplatňovat návrhy a protinávrhy“).

Je-li valná hromada ČEZ svolána na pátek 27. června 2014, pak by takové návrhy měly být doručeny nejdéle do pátku o týden dříve. 20. června bychom tedy měli s jistotou vědět, zda se bude hlasovat jen o dividendě 40 korun nebo i o dividendě vyšší (společnost musí došlé návrhy zveřejnit).

Zatím je ticho po pěšině, a žádné komentáře na konto navýšení dividendy nejsou. Můžeme jen spekulovat, že se diskuze o dividendě může přesunout až do roku 2015. V každém případě se nám stále jeví jako pravděpodobné, že by ČEZ mohl v následujících dvou až třech letech vyplácet více,  než určuje dosavadní výplatní poměr 50 až 60% z čistého zisku.

Doplňme, že návrhy na volbu nebo odvolání osob v orgánech společnosti se mohou podávat přímo na jednání valné hromady.

Chcete se také stát spolumajitelem úspěšné firmy?

Odborníci v BHS s Vámi rádi zkonzultují vhodné investice. BHS je úspěšným obchodníkem na trhu více než 20 let. Vyplňte kontaktní formulář a naši odborníci Vám pomohou výhodně investovat. 

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top