investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Český průmysl je jednostranně zaměřený. Stavebnictví produkuje málo startovacích bytů

09.07.2018

Průmyslová produkce v květnu meziročně vzrostla o 1,4 procenta. Došlo však k poklesu výroby motorových vozidel o -1,3 procenta. Pokles výroby motorových vozidel nic nemění na skutečnosti jednostranného zaměření českého průmyslu.

Průmyslová produkce v květnu meziročně vzrostla o 1,4 procenta. Došlo však k poklesu výroby motorových vozidel o -1,3 procenta. Pokles výroby motorových vozidel nic nemění na skutečnosti jednostranného zaměření českého průmyslu.

Nízká diverzifikace výroby a přílišná závislost na evropském trhu snižují stabilitu tuzemského hospodářství, což se České republice může vymstít v právě probíhající obchodní válce mezi Spojenými státy a Evropskou unií.

V květnu došlo k reálnému meziročnímu růstu stavební produkce o 10,1 procenta. Stavební úřady vydaly meziročně o -6,0 procenta méně stavebních povolení. Velkým problémem zůstává nedostatek startovacích bytů v Praze a ve větších městech. Lidé s nízkými příjmy se musí připravit na situaci, kdy budou více než třetinu své mzdy vydávat na nájemné, přičemž současné podmínky pro čerpání hypotečních úvěrů jim neumožní pořídit si vlastní nemovitost.

Bilance zahraničního obchodu se zbožím skončila v květnu přebytkem 6,9 miliardy korun. V meziročním srovnání byl vykázán pokles o -8,2 miliardy korun. V dalších měsících by se bilance zahraničního obchodu měla zlepšovat díky slabému kurzu koruny vůči euru a dolaru. Slabá koruna zvýhodňuje drtivou většinu exportérů, kteří mají tržby ze západní Evropy. Exportéři, kteří vyváží do východní Evropy, si mohou naopak pohoršit, protože koruna vůči jiným měnám na rozvíjejících se trzích posilovala. Importéři si kvůli drahému euru a dolaru většinově pohorší.


Zaujal Vás tento článek? Jste investor?

Nechte nám na sebe spojení, ozveme se Vám zpět.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!



Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top