investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Nejdůležitejší body z letošního sjezdu akcionářů Berkshire Hathaway

07.05.2024
akcieasieburzadluhopisyinvesticetechnologie

Stavební produkce se prudce propadla

07.05.2024
realitní trhstavebnictvíčesko

Streamingové služby Disney jsou poprvé v zisku

07.05.2024
akciedisneytržby

Ranní zpravodaj: Všechny tři hlavní indexy tento týden v kladných číslech

06.05.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

České akcie budou vzácným zbožím

10.10.2017

Hlavním index pražské burzy PX sice obsahuje 13 akciových titulů, řada z nich je ale pro větší investory buď málo obchodovaná, nebo má jednoho dominantního vlastníka...

Hlavním index pražské burzy PX sice obsahuje 13 akciových titulů, řada z nich je ale pro větší investory buď málo obchodovaná, nebo má jednoho dominantního vlastníka, který nemusí mít zájem ostatních investorů na prvním místě. Mezi těmi málo akciemi, které na trhu jsou, jich je také čím dál víc vykupovaných hlavními vlastníky či jinými investory. Jen za poslední rok můžeme zmínit například Fortunu, Kofolu nebo aktuálně textilku Pegas.

Zkraje příštího roku možná dojde ke změnám i u akcií ČEZ. Podle toho, jak se vláda rozhodne, může v jedné ze zvažovaných variant část ČEZu vykoupit a část naopak na trhu prodat. Celkově by objem majetku dostupného běžným investorům mohl klesnout. Firma by se také mohla stát méně předvídatelnou kvůli novým investicím do stavby nových jaderných reaktorů.

Tituly s dostatečným objemem obchodování tedy lze na pražské burze spočítat doslova na prstech jedné ruky. Českých veřejně obchodovatelných akcií je málo a obchodují se za nižší valuaci než většina zahraničních indexů. České akcie také nemají svůj vlastní burzovně obchodovatelný fond (ETF), přes který by mohli zahraniční investoři jednoduše český index koupit. Z těchto důvodů zůstává český akciový index jedním z nejzajímavějších na světě. Po českých akciích tak bude velká poptávka.

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top