investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie skončily ve čtvrtek převážně v červených číslech

19.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Apple odstranil ze svého čínského obchodu aplikace WhatsApp a Threads

19.04.2024
appleusačína

Tesla svolává téměř 3900 Cybertrucků

19.04.2024
autotesla

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Ceny benzínu a nafty klesají. V průběhu července však opět začnou růst

28.06.2018

Na čerpacích stanicích si můžeme všimnout poklesu cen benzínu a nafty. Pumpaři tak reagují na nižší nákupní ceny pohonných hmot, které se odvíjí od ceny ropy Brent.

Na čerpacích stanicích si můžeme všimnout poklesu cen benzínu a nafty. Pumpaři tak reagují na nižší nákupní ceny pohonných hmot, které se odvíjí od ceny ropy Brent.

Cena ropy začala klesat na konci května a čerpacím stanicím trvalo 3 týdny, než na nižší ceny zareagovaly. Pro další snížení cen existuje již jen malý prostor v řádu 10 až 15 haléřů. V příštím týdnu lze proto očekávat, že se ceny na čerpacích stanicích budou měnit jen mírně a postupně začnou stagnovat.

Od rozhodnutí kartelu OPEC o nedostatečném navýšení těžby si můžeme všimnout, že cena ropy dynamicky roste. Zatímco v pátek se ropa obchodovala kolem hranice 74 dolarů za barel, nyní se pohybuje nad úrovní 77 dolarů za barel. Výrazné zdražování ropy se s časovým zpožděním začne přenášet do cen pohonných hmot. V horizontu několika týdnů lze proto předpokládat, že benzín a nafta začnou opět zdražovat. Prudkému zdražování však bude bránit vývoj kurzu koruny. Naše měna v uplynulém týdnu lehce posilovala vůči dolaru a vzhledem k rozhodnutí České národní banky o růstu úrokových sazeb lze předpokládat, že v průběhu července koruna bude dál sílit.

Nedostatečná nabídka na trhu s ropou bude přetrvávat i v druhé polovině letošního roku. Spojené státy k tomu přispívají, když pod hrozbou sankcí nutí ostatní země, aby ukončily obchodování s íránskou ropou. Výpadky v dodávkách by sice mohly pokrýt některé země z Arabského poloostrova, přísné limity těžby kartelu OPEC tomu však budou bránit. Ceny ropy stoupají i pod sílící nejistotou nad vývozem libyjské ropy. V zemi vznikají problémy nad správou ropných přístavů na východě země a hrozí výpadky v dodávkách na světové trhy.

V Rotterdamu, kde se na komoditní burze obchoduje ropa, řeší vážnou ekologickou katastrofu. Kvůli poruše na jedné z nákladních lodí vyteklo do moře 220 tun těžkého topného oleje. Topný olej se následně dostal i do tepen rozsáhlých vodních toků. Incident však na trh s ropou nebude mít dopad.


Zaujal Vás tento článek? Jste investor?

Nechte nám na sebe spojení, ozveme se Vám zpět.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!



Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top