Ceny benzínu a nafty klesají. V průběhu července však opět začnou růst

Na čerpacích stanicích si můžeme všimnout poklesu cen benzínu a nafty. Pumpaři tak reagují na nižší nákupní ceny pohonných hmot, které se odvíjí od ceny ropy Brent.

Ceny benzínu a nafty klesají. V průběhu července však opět začnou růst
 Redakce
Redakce

Na čerpacích stanicích si můžeme všimnout poklesu cen benzínu a nafty. Pumpaři tak reagují na nižší nákupní ceny pohonných hmot, které se odvíjí od ceny ropy Brent.

Reklama

Cena ropy začala klesat na konci května a čerpacím stanicím trvalo 3 týdny, než na nižší ceny zareagovaly. Pro další snížení cen existuje již jen malý prostor v řádu 10 až 15 haléřů. V příštím týdnu lze proto očekávat, že se ceny na čerpacích stanicích budou měnit jen mírně a postupně začnou stagnovat.

Reklama

Od rozhodnutí kartelu OPEC o nedostatečném navýšení těžby si můžeme všimnout, že cena ropy dynamicky roste. Zatímco v pátek se ropa obchodovala kolem hranice 74 dolarů za barel, nyní se pohybuje nad úrovní 77 dolarů za barel. Výrazné zdražování ropy se s časovým zpožděním začne přenášet do cen pohonných hmot. V horizontu několika týdnů lze proto předpokládat, že benzín a nafta začnou opět zdražovat. Prudkému zdražování však bude bránit vývoj kurzu koruny. Naše měna v uplynulém týdnu lehce posilovala vůči dolaru a vzhledem k rozhodnutí České národní banky o růstu úrokových sazeb lze předpokládat, že v průběhu července koruna bude dál sílit.

Nedostatečná nabídka na trhu s ropou bude přetrvávat i v druhé polovině letošního roku. Spojené státy k tomu přispívají, když pod hrozbou sankcí nutí ostatní země, aby ukončily obchodování s íránskou ropou. Výpadky v dodávkách by sice mohly pokrýt některé země z Arabského poloostrova, přísné limity těžby kartelu OPEC tomu však budou bránit. Ceny ropy stoupají i pod sílící nejistotou nad vývozem libyjské ropy. V zemi vznikají problémy nad správou ropných přístavů na východě země a hrozí výpadky v dodávkách na světové trhy.

V Rotterdamu, kde se na komoditní burze obchoduje ropa, řeší vážnou ekologickou katastrofu. Kvůli poruše na jedné z nákladních lodí vyteklo do moře 220 tun těžkého topného oleje. Topný olej se následně dostal i do tepen rozsáhlých vodních toků. Incident však na trh s ropou nebude mít dopad.


[sc:articleform id=10 articleid=622]


Reklama

Vědomosti dne

Jak obchodovat s akciemi

Svět velkých financí a tradingu na burzách je nyní otevřenější, než kdy dřív. Investiční strategie, které byly dříve výsadou malé skupiny finančníků, jsou dnes přístupné každému, kdo si zřídí účet u brokera, kterých je celá řada. Než se ale investor vrhne do světa obchodování akcií, měl by znát základní termíny a principy.

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Reklama
Reklama