investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Británie pokutovala Facebook v souvislosti s převzetím služby Giphy

20.10.2021

Britský Úřad pro hospodářskou soutěž a trhy (CMA) dnes vyměřil americké internetové společnosti Facebook...

Britský Úřad pro hospodářskou soutěž a trhy (CMA) dnes vyměřil americké internetové společnosti Facebook pokutu 50,5 milionu liber (zhruba 1,5 miliardy Kč). Tvrdí, že firma porušila nařízení, které úřad vydal v rámci vyšetřování jejího převzetí služby pro tvorbu a sdílení animovaných obrázků Giphy. Společnost Facebook podle agentury Reuters uvedla, že s rozhodnutím CMA nesouhlasí a zváží možnosti dalšího postupu.

Facebook koupil službu Giphy loni v květnu. CMA pak v červnu vydal nařízení, aby americká firma v průběhu vyšetřování transakce pokračovala v hospodářské soutěži se službou Giphy a nezačleňovala ji do svých aktivit. Facebook ale podle úřadu navzdory opakovaným varováním neposkytoval požadované informace o dodržování tohoto nařízení.


"Facebook jsme upozornili, že jeho odmítání poskytnout nám důležité informace je porušením tohoto nařízení. Facebook ale dál ignoroval své zákonné povinnosti, a to i poté, co neuspěl se svým odvoláním u dvou různých soudů," uvedl Joel Bamford z CMA. "Mělo by to sloužit jako varování všem podnikům, které se domnívají, že stojí nad zákonem," dodal.


Služba Giphy provozuje knihovnu animovaných obrázků ve formátu GIF. Mnozí uživatelé internetu tyto obrázky používají v příspěvcích na sociálních sítích. Facebook loni v květnu uvedl, že hodlá službu integrovat do své sociální sítě pro sdílení fotografií Instagram.


Finanční podmínky převzetí služby Giphy společnost nezveřejnila. Podle dřívějších informací serveru Axios se ale hodnota transakce pohybovala kolem 400 milionů dolarů (téměř devět miliard Kč).


Komentář: Přibližně 56 procent uživatelů Facebooku jsou muži. Nejvíce zastoupenou věkovou skupinou jsou lidé ve věku 25 až 35 let. Nejvíce uživatelů pak pochází z Indie.


Zdroj: ČTK
Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

„Přibližně 56 procent uživatelů Facebooku jsou muži. Nejvíce zastoupenou věkovou skupinou jsou lidé ve věku 25 až 35 let. Nejvíce uživatelů pak pochází z Indie.“

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top