investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Ranní zpravodaj: Index S&P 500 uzavřel ve strědu zhruba beze změny

09.05.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Nejdůležitejší body z letošního sjezdu akcionářů Berkshire Hathaway

07.05.2024
akcieasieburzadluhopisyinvesticetechnologie

Stavební produkce se prudce propadla

07.05.2024
realitní trhstavebnictvíčesko

Streamingové služby Disney jsou poprvé v zisku

07.05.2024
akciedisneytržby

Brexit po 9 měsících skutečně začíná

31.03.2017

Po měsících očekávání dnes britská premiérka Mayová formálně požádá EU o zahájení jednání o odchodu Velké Británie z EU.

Po měsících očekávání dnes britská premiérka Mayová formálně požádá EU o zahájení jednání o odchodu Velké Británie z EU. Po uprchlické krizi hrozí EU opět názorový rozkol a rozpoutání emotivních vášní. Otázka bude, zda se přiklonit k velmi tvrdému vyjednávání a snažit se potenciálnímu „dezertérovi“ ztížit život co nejvíce a odradit ostatní země, které s exitem koketují, a nebo zda naopak co nejvíce kooperovat s cílem působit co nejméně turbulencí v evropské ekonomice a politice.

Tvrdý postoj, minimálně oficiálně a za účelem vyjednávací pozice, hájí Německo. A podobnou rétoriky slyšíme i z opačné strany od Británie. Ovšem řada britských občanů zároveň v Londýně demonstruje proti brexitu a řada britských firem varovala Mayovou před tvrdým jednáním, které může vést k totální nedohodě a vážným problémům s přístupem britských firem k trhu EU.

Každopádně, jednání budou zdlouhavá a extrémně složitá. Budou periodicky působit nejistotu na trzích, zejména evropských. Jen samotné oficiální požádání o zahájení jednání o brexitu trvalo 9 měsíců od referenda. Otázkou zůstává také riziko rozpadu samotného politického celku Velké Británie. Na druhé straně, prointegrační evropské vládnoucí elity mají velkou motivaci zdržovat a doufat, že lidé časem změní názor, přestanou brexit podporovat a jednání se pak můžou potichu odsunout do strany a časem zrušit.

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top