investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Odbyt smartphonů ve čtvrtletí vzrostl

15.04.2024
applesamsungsvěttechnologie

Ranní zpravodaj: Americké akcie se ve čtvrtek odrazily výše od posledního výprodeje

12.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Apple bude brzy vyrábět čipy M4

12.04.2024
appletechnologievýroba

JPMorgan ve čtvrtletí zvýšila zisk

12.04.2024
akciebankatržbyusa

Boeing chce v březnu zopakovat test své kosmické lodě Starliner

26.01.2021

Americká společnost Boeing by chtěla v březnu zopakovat testovací let své kosmické lodě...

Americká společnost Boeing by chtěla v březnu zopakovat testovací let své kosmické lodě CST-100 Starliner, která by v budoucnu měla dopravovat posádky na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS). Informoval o tom na svém webu americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA). První zkušební let Starlineru v prosinci 2019 byl neúspěšný.

NASA na internetu předběžně sdělila, že termínem startu by mohl být 25. březen. Použila přitom formulaci "ne dříve než", která naznačuje možnost případného odkladu. Stejně jako v případě prvního testu před 13 měsíci půjde o let bez posádky. Cílem prověrky je přistát s nákladem na ISS a zhruba za týden přistát zpátky na Zemi.


Boeing podle sdělení NASA nedávno spojil opakovaně použitelný modul pro posádku se zcela novým servisním modulem. Týmy už také kompletně prověřily software a nyní pracují na úplném vybavení interiéru před umístěním přepravovaného nákladu a před provedením závěrečné kontroly lodi.


Při prvním testu raketa Atlas V odstartovala se Starlinerem z floridského mysu Canaveral 20. prosince 2019. Loď se ale nedokázala dostat na stanovenou oběžnou dráhu, a nemohla se proto přiblížit k Mezinárodní vesmírné stanici. O dva dny později alespoň zdárně přistála v poušti v Novém Mexiku. Neúspěch podle sdělení společnosti způsobily chyby v softwaru.


NASA v rámci programu komerční přepravy astronautů ze Spojených států na ISS uzavřela v roce 2014 kontrakty s Boeingem a se společností SpaceX podnikatele a vesmírného vizionáře Elona Muska. SpaceX na rozdíl od Boeingu se svou lodí Crew Dragon úspěšně absolvoval všechny prověrky a testovací lety bez posádky (v březnu 2019) i s posádkou (loni v létě), ale i první plnohodnotný komerční let, při němž Crew Dragon loni v listopadu dopravil na ISS čtyřčlennou posádku.


Díky Crew Dragonu se Spojené státy při dopravě svých astronautů na orbitální komplex zbavily devítileté závislosti na ruských lodích Sojuz. Kromě Starlineru společnosti Boeing by nezávislost Američanů v cestách do vesmíru měly v brzké budoucnosti zajistit i lodi Orion, které pro NASA připravují americká společnost Lockheed Martin a evropský Airbus.


Zdroj: ČTK



"Ryanair si nedávno objednal dalších 75 letadel Boeing 737 MAX. Zřejmě získal slevu až 50 procent proti katalogovým cenám."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top