investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie skončily ve čtvrtek převážně v červených číslech

19.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Apple odstranil ze svého čínského obchodu aplikace WhatsApp a Threads

19.04.2024
appleusačína

Tesla svolává téměř 3900 Cybertrucků

19.04.2024
autotesla

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Biden varoval firmy, aby nebránily zaměstnancům zakládat odbory

02.03.2021

Americký prezident Joe Biden varoval firmy před snahou zastrašovat zaměstnance...

Americký prezident Joe Biden varoval firmy před snahou zastrašovat zaměstnance, kteří se chtějí organizovat v odborech. Prezidentova slova podle médií směřovala hlavně na americkou internetovou společnost Amazon, protože právě její zaměstnanci ve státě Alabama nyní rozhodují, zda se přidají k odborům. Jde o první takové hlasování, kterému Amazon ve Spojených státech čelí od roku 2014, napsal server BBC.

"Ta volba, zda se přidat k odborům, by měla být na zaměstnancích - tečka," uvedl Biden, který byl v loňských prezidentských volbách zvolen jako kandidát Demokratické strany.


V závodě Amazonu v Bessemeru v Alabamě na jihu Spojených států se o odborech hlasuje po měsících kritiky, které internetový gigant čelí za nedostatky v bezpečnosti práce za pandemie. Na zaměstnance má Amazon za koronavirové krize vysoké nároky, jeho podnikání přitom za koronavirových omezení vzkvétá, neboť lidé jsou kvůli zavřeným obchodům nuceni více nakupovat on-line.


Biden se ve videopříspěvku za odboráře výslovně nepostavil, nezmínil ani výslovně firmu Amazon. Řekl ale, že Bílý dům uznává právo kolektivně se organizovat.


"Dnes a v příštích dnech a týdnech budou zaměstnanci v Alabamě - a po celé Americe - hlasovat o tom, zda na pracovišti založit odbory. To je zcela zásadní - zcela zásadní volba," řekl Biden. "Nemělo by to provázet žádné zastrašování, žádný nátlak, žádné výhrůžky, žádná protiodborová propaganda. Žádný vedoucí by neměl zaměstnance konfrontovat kvůli jejich prioritám," dodal.


Amazon čelí kritice mimo jiné i za to, že agresivně potlačuje aktivismus na pracovišti.


Amazon už dříve svou reakci na snahu zaměstnanců zakládat odbory popisoval tak, že poskytuje osvětu o krocích, jejichž výsledkem by mohlo být, že členové odborů mohou být nuceni platit 500 dolarů (10.900 Kč) na členských příspěvcích bez toho, aby jim odbory garantovaly vyšší plat nebo jiné výhody. Zaměstnanci tvrdili, že Amazon kvůli tomu organizoval povinné porady a že všude ve skladech byly vyvěšeny letáky zaměřené proti zakládání odborů.


Ve skladě Amazonu v Bessemeru pracuje skoro 6000 lidí. Svůj názor na odbory by měli v korespondenčním hlasování vyjádřit do 29. března. Pokud organizátoři uspějí, bude to první pracoviště Amazonu v USA, kde budou existovat odbory.


Za odbory tvrdě bojují i někteří známí představitelé americké Demokratické strany, stejně jako nezávislý senátor Bernie Sanders, který se ucházel o funkci prezidenta. Biden, kterého v předvolební kampani odboráři notně podporovali, sám sebe označuje za přítele odborů, uvedla BBC.


Zdroj: ČTK



"Nastupující americká administrativa se pokusí zavést nové regulace, které by měly směřovat ke snižování ekonomické nerovnosti ve Spojených státech. Rovněž se zaměří na boj s klimatickými změnami, což může podpořit rozvoj nových odvětví. Do defenzívy se však zřejmě dostanou těžební společnosti."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top