investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Hlavní akciové indexy se ve středu příliš nepohnuly

25.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Čistý zisk banky Moneta v 1. čtvrtletí stoupl o 5,8 procenta

25.04.2024
akciebankamonetatržby

EPH klesl zisk na 90,7 mld. Kč

25.04.2024
cenaenergetikatržbyčesko

Ranní zpravodaj: Americké akcie si v úterý připsaly zisky napříč všemi sektory

24.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Banka HSBC téměř zdvojnásobila zisk

21.02.2023

Zveřejnila ale opatrný výhled...

Britská banka HSBC zvýšila ve čtvrtém čtvrtletí zisk před zdaněním meziročně o 92 procent na 5,2 miliardy dolarů (116 miliard Kč). Uvedla to ve svém dnešním sdělení. Příjmy měla firma podnikající především v Asii hlavně z rostoucích úroků. Její akcie na burze v Hongkongu ale v reakci oslabovaly o dvě procenta kvůli zveřejněnému opatrnému výhledu.

Zisk před zdaněním za celý rok poklesl o 1,4 miliardy na 17,5 miliardy dolarů kvůli nákladům na prodej francouzských maloobchodních bankovních operací. HSBC je také prodává své podnikání v Kanadě. Banka uvedla, že plánuje použít peníze získané z tohoto prodeje k výplatám akcionářům, jakmile bude dohoda dokončena, a v prvním čtvrtletí zvažuje i zpětný odkup akcií.

HSBC ale nezvýšila, jak někteří očekávali, svůj klíčový výkonnostní cíl, kterým je dosáhnout od letošního roku návratnosti hmotného majetku alespoň ve výši 12 procent. Analytici také navzdory zlepšené ziskovosti zaznamenali konzervativní prognózu HSBC týkající se čistého úrokového výnosu v příštím roce.

HSBC odprodává části svého podnikání, protože čelí tlaku svého největšího akcionáře, čínského pojišťovacího giganta Ping An. Od listopadu loňského roku Ping An veřejně vyzývá HSBC, aby oddělila své podnikání v Asii, a zvýšila tak zisky. HSBC také v posledních letech ruší pracovní místa, aby pomohla snížit náklady.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top