investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie se v pondělí odrazily ode dna

23.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy

23.04.2024
akciebankamonetatržbyčesko

Čistý zisk automobilky GM v prvním čtvrtletí vzrostl o 24,4 procenta

23.04.2024
akcieautotržbyusa

Ranní zpravodaj: Index S&P 500 skončil v pátek pod úrovní 5 000 bodů

22.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Bank of Canada překvapivě zvýšila klíčovou úrokovou sazbu o „pouhých“ 50 bazických bodů

27.10.2022

Kanadská centrální banka zpomalila tempo zvyšování sazeb, protože se soustředila na racionálnější politický rámec...

KLÍČOVÉ ÚDAJE

  • Bank of Canada zvýšila jednodenní sazbu o 50 bazických bodů na 3,75 %, přičemž uvedla, že bude pokračovat v kvantitativním utahování (QT).
  • Pokud jde o rostoucí ceny, BoC uvedl, že "měření jádrové inflace ještě nevykazují smysluplné důkazy o tom, že by základní cenové tlaky polevovaly. Krátkodobá inflační očekávání zůstávají vysoká, což zvyšuje riziko, že se zvýšená inflace zakotví v očekáváních domácností i firem."
  • Pokud jde o hospodářský růst, banka uvedla, že „se očekává, že se „zastaví do první poloviny příštího roku, protože se efekty vyšších úrokových sazeb rozšíří napříč ekonomickou aktivitou. Banka předpokládá, že růst HDP se zpomalí z 31⁄4 % v tomto roce těsně pod 1 % v příštím roce a v roce 2024 na 2 %.
  • Ohledně budoucího vývoje politiky Banka poznamenala, že „vzhledem ke zvýšené inflaci a inflačním očekáváním, jakož i pokračujícím poptávkovým tlakům v ekonomice, Rada guvernérů očekává, že měnověpolitická úroková sazba bude muset dále růst“.


KLÍČOVÉ DŮSLEDKY

Kanadská centrální banka zpomalila tempo zvyšování sazeb, protože se soustředila na racionálnější politický rámec. Vzhledem k očekávání stagnujícího růstu od nynějška do konce roku 2024 se zaměřuje na to, jak minulé zvýšení úrokových sazeb ovlivní ekonomiku v budoucnu. Přestože BoC deklarovala, že pro letošní rok neskončila s měnověpolitickou restrikcí, jasně se blížíme k cyklickému vrcholu úrokové sazby.

Vzhledem k tomu, že BoC dnes podstřeluje očekávání trhu ohledně zvýšení o 75 bazických bodů, výnosy státních dluhopisů klesají. Kanadský dvouletý výnos se aktuálně snížil téměř o 20 bazických bodů, protože účastníci trhu upřednostňují nižší terminální sazbu.

KOMENTÁŘ

Kanadská centrální banka akceptovala dopady své měnověpolitické strategie a rozhodla se, vzhledem ke zpoždění monetární politiky, sundat nohu z plynu a nechat ekonomiku dýchat o něco více, než měla původně v úmyslu. Komentovali jsme nejednou vývoj kanadského trhu s bydlením a implikace vyšších sazeb na zadluženost kanadských domácností, respektive na správu dluhu. Tiff Macklem, guvernér BoC, to vyjádřil lapidárně, když řekl „blížíme se konci, ale ještě tam nejsme.“ Je limitně pravděpodobné, že BoC ještě o krok postoupí směrem k vyšším sazbám, ale ve světle dnešních událostí se domníváme, ceteris paribus, že to bude už pouze závěrečná korekce o 25 bazických bodů.

Zajímavé bude sledovat jak si se stejnou otázkou poradí Fed, protože kanadské problémy (nemovitostní trh, správa dluhu, etc.) jsou současně problémy i USA.

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top