investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Nejdůležitejší body z letošního sjezdu akcionářů Berkshire Hathaway

07.05.2024
akcieasieburzadluhopisyinvesticetechnologie

Stavební produkce se prudce propadla

07.05.2024
realitní trhstavebnictvíčesko

Streamingové služby Disney jsou poprvé v zisku

07.05.2024
akciedisneytržby

Ranní zpravodaj: Všechny tři hlavní indexy tento týden v kladných číslech

06.05.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Babiš zazdil vlastní boj o prémii z ČEZ

25.06.2014

Stát letos nezinkasuje od energetické společnosti ČEZ zdaleka tolik, kolik ještě v březnu sliboval ministr financí Andrej Babiš. Chcete se podílet na obchodování? I když nemáte velké množství financí, umožníme vám to. Napište nám nebo zavolejte.

Stát letos nezinkasuje od energetické společnosti ČEZ zdaleka tolik, kolik ještě v březnu sliboval ministr financí Andrej Babiš. Do státní pokladny měl podle jeho návrhu přitéct celý loňský zisk ČEZ, který připadá na bezmála tříčtvrtinový podíl státu ve firmě, tedy 25 miliard korun. Ve skutečnosti rozpočet získá o 10 miliard méně. Ministerstvo totiž svůj boj za tučnou dividendu v tichosti vzdalo.

Dividendu ČEZ z loňského zisku projedná valná hromada  pátek. Na stoje je jediný návrh na rozdělení zisku, se kterým již dříve přišlo vedení energetické firmy. Podle něho vyplatí ČEZ na dividendách 61 procent zisku, tedy 40 korun na akcii. To je celkem 21,5 miliardy korun, z toho 15 připadne státu jako většinovému vlastníkovi.

Aby stát mohl v souladu s Babišovým návrhem získat ze zisku ČEZ více, musel by podle pravidel valné hromady podat do pěti dnů před jejím konáním protinávrh. To se nestalo. „Protinávrh k bodu valné hromady týkající se rozdělení zisku, tedy i k výši dividendy, jsme od ministerstva financí neobdrželi,“ potvrdil mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Ministerstvo na dotaz deníku E15 odmítlo věc komentovat.

„Ministerstvo financí neprojevilo vůli zvýšit dividendu, zřejmě na tom nakonec v koalici vůbec nepanovala shoda. Případné novinky může stát na valné hromadě ČEZ uplatnit již jen u personálních změn v orgánech společnosti,“ uvádí Petr Hlinomaz z BH Securities.

Investoři přitom v Babišův příslib tučné výplaty nepřestali věřit. Babišův úřad by tak už podruhé zasáhl do vývoje cen akcií ČEZ. Poprvé se tak stalo 24. března, kdy ministr Babiš zveřejnil svou představu o stoprocentní výplatě loňského zisku. Akcie ČEZ tehdy podražily více než o pět procent a podle Miroslava Frayera z Komerční banky se ten den staly nejvýdělečnějším titulem na evropských burzách.

Silný růst akcie se dokonce dostal na stůl regulátora. ČNB začala šetřit, zda o Babišově dividendovém  záměru nevěděl některý z investorů dříve než ostatní. Zatímco loni vyplatil ČEZ na akcii dividendu 40 korun, březnový Babišuv návrh počítal s tím, že letos by si investoři přišli na 65 korun na akcii, což by bylo rekordní. A to v situaci, kdy energetické jedničce klesl meziročně zisk o více než o 12 procent na 35,2 miliardy kvůli nízké ceně elektřiny. Dividenda ČEZ se snižuje od roku 2009, kdy činila 53 korun na akcii.

Chcete se také stát úspěšným podílníkem? 

Chcete se podílet na obchodování? I když nemáte velké množství financí, umožníme vám to. Napište nám nebo zavolejte. Zkuste investovat do podílových fondů. Více o fondech se dozvíte zde.

Zdroj: BUKOVSKÝ, Jaroslav. Babiš zazdil vlastní boj o prémii z ČEZ: DOI: Mladá Fronta, E15, 25. června 2014.

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top