investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Prodej elektromobilu Xiaomi je vyšší, než firma čekala

18.04.2024
EVautoprodejčína

Výrobce čipů TSMC zvýšil čtvrtletní tržby i zisk

18.04.2024
AIakcietechnologietržbytsmc

Ranní zpravodaj: Dow Jones v úterý přerušil šestidenní sérii ztrát

17.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Americká softwarová firma Palantir čeká zpomalení růstu tržeb

17.02.2021

Americká softwarová společnost Palantir, která se specializuje na analýzu...

Americká softwarová společnost Palantir, která se specializuje na analýzu takzvaných velkých dat, čeká tento rok zpomalení růstu tržeb. Za rok 2020 podniku, který loni vstoupil na burzu a spolupracuje mimo jiné s americkou výzvědnou službou CIA, stouply o 47 procent. Letos čeká zvýšení tržeb o 30 procent.

Za poslední kvartál tržby společnosti vzrostly na 322,1 milionu dolarů (6,9 miliardy Kč). Čistá ztráta firmy za poslední tři měsíce loňského roku ovšem činila 148,3 milionu dolarů, zatímco loni ve stejném období měla ztrátu 159,3 milionu dolarů.


Palantir vedle CIA analyzuje velká data i pro další úřady americké vlády a velké společnosti, jako je těžařská skupina Rio Tinto nebo IBM.


Ve čtvrtém čtvrtletí podepsala 21 smluv, každou v hodnotě pět milionů dolarů a více, a prognózuje v prvním kvartálu meziroční zvýšení tržeb o 45 procent. Zatímco tržby z vládních zakázek se firmě zvýšily o 85 procent na 190 milionů dolarů, tržby v komerční sféře vzrostly jen o čtyři procenta.


Akcie společnosti navzdory výsledku hospodaření ve čtvrtém čtvrtletí, který předčil očekávání, včera odepisovaly 12,75 procenta kvůli snížení výhledu tržeb na tento rok.


Zdroj: ČTK



"Palantir vyvinul software Tiberius, který slouží k alokaci vakcín ve Spojených státech. I díky tomuto softwaru je očkování v Americe úspěšnější než v Evropě."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top