investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Americká celková inflace za březen pouze na 5 %

12.04.2023

Celková inflace ve Spojených státech překonala očekávání a vykázala pouze 5% růst...

Celková inflace v USA byla za měsíc březen pouhých 5,0 % na meziroční bázi, což je lepší, než očekávaných 5,2 % a výrazně lepší, než únorových 6,0 %. Meziměsíčně analytici předpokládali růst o 0,2 %, kdežto reálný růst také lehce překvapil a vyšel na 0,1 %. K výraznějšímu poklesu pomohla mimo jiné i příhodná srovnávací základna z předešlého roku, kdy březnová inflace výrazně vyrostla o 0,6 % ze 7,9 % na 8,5 % meziročně. Hlavním činitelem pro pokles americké inflace byly ceny energií, pohonných hmot a souvisejících služeb. Také pomohla nulová inflace cen potravin a lehce zlevňující zdravotnické služby. Naopak směrem nahoru inflaci pořád tlačí ceny transportu, služby spojené s bydlením, ceny tabáku, nových vozidel, oblečení a zdravotnických potřeb. Méně potěšila březnová jádrová inflace, která meziměsíčně rostla o 0,4 % a meziročně o 5,6 %, přesně podle očekávání a je tak téměř identická k únorovým hodnotám. Jádrová inflace, která vylučuje ceny energií a potravin padá oproti celkové inflaci jen velmi pomalu. Od počátku roku se pohybuje na stejné úrovni kolem 5,6 % s tím, jak americká ekonomika začala lehce expandovat. Americký Fed dbá na jádrovou inflaci a absence jejího poklesu může být interpretována, jako pokračující potřeba ve zvyšování úrokových sazeb.

Celková inflace – vývoj jednotlivých položek

Potraviny tvoří 13,5 % indexu a jejich ceny přestaly růst v březnu, meziměsíčně tak změna na 0 %. Ve skupině potravin nejvíce meziměsíčně padaly ceny masa, ryb a vajec (-1,4 %) a také ovoce a zeleniny (-1,3 %). Naopak rostly ceny obilovin (+0,6 %). Ceny pohonných hmot a energií (-3,5 %) a s tím spojených služeb (-2,3 %), jež dohromady tvoří 10,5 % celého indexu zaznamenaly ostrý meziměsíční pokles. Mírně rostly ceny komodit, jež tvoří 21,3 % indexu. Rostly také ceny oblečení, nových vozů, zdravotnických pomůcek a tabáku. Služby spojené s bydlením (+0,6 %) tvoří 34 % indexu a tempo růstu cen v této oblasti pomalu klesá. Zdravotnické služby a transport tvoří zhruba 6 % indexu inflace každý a jejich vývoj byl smíšený. Přeprava meziměsíčně zdražuje (+1,4 %), kdežto zdravotnické služby zlevňují (-0,5 %). 

Timur Barotov, analytik BHS

„Celková inflace ve Spojených státech překonala očekávání a vykázala pouze 5% růst a to hlavně vlivem zlevňujících energií a pohonných hmot.“

Timur Barotov, analytik BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top