investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Index S&P 500 ztratil necelých 0,5 %

26.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Toyota investuje 1,4 miliardy USD do druhého závodu na elektromobily v USA

26.04.2024
autoinvesticetoyotausa

Těžebním firmám Chevron a ExxonMobil kvůli levnějšímu plynu klesl zisk

26.04.2024
plynropatržbyusa

Ranní zpravodaj: Hlavní akciové indexy se ve středu příliš nepohnuly

25.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Americká banka NYCB má potíže

07.03.2024

Zajistila si miliardovou finanční injekci...

Americká banka New York Community Bancorp (NYCB) si zajistila finanční injekci v objemu jedné miliardy dolarů (23,3 miliardy Kč). Mezi investory je i bývalý ministr financí Steven Mnuchin, a to prostřednictvím své investiční společnosti Liberty Strategic Capital. Banka, která má po odhalení slabin v podnikovém řízení vážné potíže, zároveň ve středu jmenovala nového šéfa. Dnes banka informovala o dalším odlivu vkladů a rozhodla, že opět sníží dividendu, uvedla agentura Reuters.

Kapitál banky posílily také investiční firmy Hudson Bay Capital, Reverence Capital Partners a Citadel Global Equities, přispěli také další institucionální investoři a někteří členové vedení banky.

Akcie NYCB ve středu prošly bouřlivým vývojem. Nejprve klesly zhruba o 45 procent, po oznámení miliardové injekce ale o 30 procent zpevnily. Za celý den tak vykázaly růst o 7,4 procenta. Analytik KBW Chris McGratty ve zprávě pro klienty uvedl, že posílení kapitálu je pro stávající akcionáře bolestivé, mělo by však zmírnit obavy ze systémových rizik.

"Je to dobré řešení pro širší systém, ukazuje to schopnost přilákat soukromý kapitál. Změny v řízení a ve správní radě poskytují investorům důvěryhodnost," napsal McGratty. Domnívá se zároveň, že banka může stále prodávat aktiva a převádět úvěrové riziko, aby svou kapitálovou přiměřenost mohla zvýšit ještě víc nad současný desetiprocentní cíl.

Analytik bankovního sektoru ze společnosti Argus Research Kevin Heal očekává, že finanční injekce zmírní obavy vkladatelů. Dodal, že na rozdíl od finančního ústavu Silicon Valley Bank (SVB), který měl nepojištěné vklady, NYCB stejnou úroveň nepojištěných vkladů nemá. SVB loni odstartovala bankovní krizi ve Spojených státech, spolu s ní zkrachovaly ještě další dvě velké banky, a sice Signature Bank a First Republic Bank.

NYCB dnes oznámila, že za poslední měsíc zaznamenala sedmiprocentní odliv objemu vkladů. Přistoupila i ke snížení dividendy, od ledna už podruhé. To podle analytiků zmírní mezi investory optimismus, který vyvolala zpráva o zajištění miliardové injekce. Akcie banky na začátku dnešního obchodování vykazovaly asi čtyřprocentní pokles.

Problémy v NYCB se začaly objevovat už na začátku měsíce, kdy banka přiznala slabiny v interní kontrole a vyměnila ředitele. Novým šéfem se stal Joseph Otting, který dříve působil jako hlavní úředník pro kontrolu měny ve vládě prezidenta Donalda Trumpa. Od roku 2010 do roku 2015 byl šéfem a členem správní rady banky OneWest, než ji koupila společnost CIT Group. Jedním ze zakladatelů OneWest je právě exministr Mnuchin.

"Při hodnocení této investice jsme měli na paměti profil úvěrového rizika banky," uvedl Mnuchin v prohlášení. Mnuchin se teď připojí k rozšířené správní radě NYCB.

NYCB zveřejnila 31. ledna výsledky hospodaření, které ukázaly, že banka má za čtvrté čtvrtletí překvapivě ztrátu. Jsou za ní především vysoké rezervy na krytí ztrátových úvěrů, které má banka vůči sektoru komerčních nemovitostí. Ten se už delší dobu v USA potýká s vážnými problémy, zejména v segmentu kancelářských budov.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top