investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Akcie vyžadují trpělivost

04.03.2019

Zapomeňte na filmy typu Vlk z Wall Street, obchodování s akciemi je mnohem menší adrenalin, než by se podle amerických filmů mohlo zdát. Přesto se vám může někdy zrychlit tep, protože jako držitel akcií firmy kotované na burze jste jejím spolumajitelem a součástí globálního dění stejně jako třeba Mark Zuckerberg.

Zapomeňte na filmy typu Vlk z Wall Street, obchodování s akciemi je mnohem menší adrenalin, než by se podle amerických filmů mohlo zdát. Přesto se vám může někdy zrychlit tep, protože jako držitel akcií firmy kotované na burze jste jejím spolumajitelem a součástí globálního dění stejně jako třeba Mark Zuckerberg.

Akcie světových firem

Téměř každý si dnes může koupit akcie světových firem jako Facebook, Apple nebo BP a spolu s většinovými vlastníky se radovat nad jejich úspěchy, plakat nad neúspěchy, vydělávat, prodělávat, ale hlavně inkasovat pravidelné příjmy ve formě dividend. „Kdo má dobře historicky rozprostřené akcie ve svých portfoliích a sbírá je jako známky, tak dlouhodobě hodně vydělává,“ jak říká Tomáš Matuška, Head of Equity Sales & Trading v BHS.


Druhy akcií   Co je akcie


Dlouhodobá investice do akcií

Ale pozor, klíčové je zde právě slovo dlouhodobě. Akcie nejsou pro netrpělivce a ty, kdo touží rychle zbohatnout. Doporučený horizont držení akcií je minimálně deset let. Proto není třeba panikařit ve chvíli, kdy jdou akcie dolů. Každý investor by měl mít na paměti, že hospodářské cykly se opakují a ekonomika jde chvíli nahoru a pak zase dolů. Z historického hlediska ovšem hodnota akcií stále stoupá a čím déle je vlastníte, tím více můžete vydělat.


Co ovlivňuje cenu akcie

Cenu akcie ovlivňují různé faktory, ale rozhodující je podle Tomáše Matušky vždy vlastní hospodaření firmy a její přínos pro společnost. Proto při rozhodování doporučuje používat osvědčený selský rozum a vybírat opravdu „hodnotové“ firmy. I když se akcie mohou na první pohled zdát poněkud neuchopitelné, ve skutečnosti reprezentují reálnou ekonomiku.

Nikdo by v akciovém trhu neměl spatřovat pouhou spekulaci, kde se sází jako na koně, ale naopak součást každodenní reality. Denně používáme zboží od nějakého výrobce, který je zcela jistě na burze, ať už je to pečivo, elektronika nebo kosmetika. Třeba takový prací prášek nasypete do pračky a ani si neuvědomíte, že jeho výrobcem je jedna z největších firem na světě, která se prodává přímo na americké burze v indexu Dow Jones,“ vysvětluje Tomáš Matuška.

Chcete obchodovat na kapitálových trzích?

Spojte se s těmi nejlepšími právě teď!

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!


Střádat nebo spekulovat?

Ač teoreticky neexistují žádné dolní či horní hranice pro objem investic do akcií, prakticky by investor měl mít k dispozici takový obnos, díky kterému je schopen akcie nakupovat ve smysluplném množství, který dlouhodobě nebude potřebovat a jehož případná ztráta jej existenčně neohrozí. „Většina lidí přijde s tím, že chce zhodnotit své úspory, což je problematické, protože obchodování na kapitálovém trhu podléhá velkému riziku. Je třeba si hned na začátku říct, jak to je,“ připomíná Tomáš Matuška. Chcete střádat, nebo spekulovat? Je velký rozdíl, jestli nakupujete akcie po pár kusech a budujete si portfolio do budoucna, nebo jestli chcete využívat prudkých pohybů a obchodovat třeba ze dne na den.


Ať již zvolíte kterýkoliv způsob, obchodování s akciemi prostřednictvím BHS je komfortní a neklade na investory žádné velké technické nároky. Můžete si zvolit svoji míru zapojení, ve spolupráci se svým makléřem si stanovit vlastní strategii podle svých představ a samozřejmě také výši investic. Informace o dění na trhu a pohyb svých investic mohou klienti nepřetržitě sledovat na vlastním online účtu u BHS nebo prostřednictvím osobní komunikace s makléřem, který je připraven pečovat o své klienty každý den od rána až do pozdního večera.

Investice do akcií s BHS tak dávají příležitost, jak snadno vstoupit na světový finanční trh.





"Kdo má dobře historicky rozprostřené akcie ve svých portfoliích a sbírá je jako známky, tak dlouhodobě hodně vydělává."

Tomáš Matuška, Head of Equity Sales & Trading, BHS








Líbil se Vám tento článek? Sdílejte ho s přáteli:

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top