investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Akcie výrobce baterií pro elektromobily LGES debutovaly silným růstem

28.01.2022

Akcie jihokorejské společnosti LG Energy Solutions (LGES) dnes na burze v Soulu debutovaly růstem o 99 procent...

Akcie jihokorejské společnosti LG Energy Solutions (LGES) dnes na burze v Soulu debutovaly růstem o 99 procent, než část zisků smazaly a den uzavřely silnější o 68 procent. Firma se tak stala druhým nejhodnotnějším podnikem v Jižní Koreji a primární veřejná nabídka (IPO) jejích akcií je největší v zemi, informovala agentura Reuters. LGES dodává baterie výrobcům elektromobilů, jako je Tesla, Volkswagen, General Motors a další.

Akcie se začaly obchodovat na ceně 597.000 wonů, zatímco upisovací cena byla stanovena na 300.000 wonů. Zájem o akcie firmy byl mimořádný, investoři podali nabídky na nákup akcií za 15,2 biliardy wonů (přes 272 bilionů Kč).


Krátce po zahájení obchodování se akcie části zisků vzdaly a oslabily až o 25 procent. I tak ale firma zůstala s tržní kapitalizací více než 105 bilionů wonů druhým největším podnikem v Jižní Koreji za společností Samsung Electronics. LGES byla vyčleněna z chemické skupiny LG Chem a na trhu baterií pro elektromobily drží více než dvacetiprocentní podíl.


Debut akcií LGES tak připravil půdu pro další primární emise, kterých letos analytici v Jižní Koreji očekávají více. Protože v jiných asijských zemích tak velké primární emise nejsou zatím na obzoru, pozornost investorů by se mohla upnout právě k akciovému trhu v Soulu.


Velmi vysoký zájem investorů o akcie LGES ale odráží i širší trend, a to je posun k elektrifikaci dopravy. Nabídky za výjimečných více než 15 biliard wonů podalo dohromady téměř 2000 institucionálních investorů z Jižní Koreje i ze zahraničí, kteří se tak chtějí svézt na očekávané růstové vlně.


Dnešní závěrečná cena akcií LGES je 505.000 wonů, což je 15 procent pod denním maximem. Akciový trh v Soulu ale dnes jinak výrazně oslabil, hlavní index KOSPI odepsal 3,5 procenta na 2614,49 bodu. Tržní hodnota LGES v závěru obchodování činila zhruba 118 bilionů wonů (2,14 bilionu Kč), zatímco tržní hodnota Samsungu činila zhruba 479 bilionů wonů (8,7 bilionu Kč). Pro srovnání - tržní hodnota české elektrárenské společnosti ČEZ podle záznamů na pražské burze dopoledne činila přibližně 433,6 miliardy Kč.


Výkon akcií LGES je pro hlavní index burzy v Soulu nejlepší od loňského listopadu, kdy akcie společnosti finančních služeb Kakao Pay debutovaly proti upisovací ceně růstem o 114 procent. Úspěšných primárních emisí ale burza v jihokorejské metropoli nabídla za uplynulý rok více.


Zdroj: ČTK
Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

„V loňském roce vstoupilo mnoho nových firem na burzu a začaly poprvé veřejně nabízet své akcie. Tomuto procesu se říká Initial Public Offering (zkráceně IPO). Celkem jsme v loňském roce zažili 2 388 IPO, což bylo zhruba o dvě třetiny více než o rok dříve.“

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top