investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Akcie v Evropě klesají, dolů je tlačí zhoršená epidemická situace

15.10.2020

Akcie na evropských trzích dnes výrazně klesají, dolů je tlačí zhoršená epidemická situace...

Akcie na evropských trzích dnes výrazně klesají, dolů je tlačí zhoršená epidemická situace a také nejasnosti kolem další finanční pomoci ve Spojených státech. Hlavní index STOXX Europe 600 krátce před 11:00 SELČ odepisoval 2,2 procenta a nacházel se blízko 362 bodů. Pohybuje se tak nejníže zhruba za dva týdny. Největší ztráty mají burzy ve Frankfurtu nad Mohanem a v Miláně.

Růst počtu nových případů nákazy novým typem koronaviru se v posledních dnech zrychluje ve více evropských zemích. Například Paříž v reakci na to chystá noční zákaz vycházení a mnoho zemí dál omezuje shromažďování, zavírá restaurace nebo školy.


Nejvíce ztrácejí akcie firem v odvětví cestovního ruchu, ale také výrobci aut či energetické společnosti. Většina těchto akcií ztrácí více než dvě procenta. Akcie bankovních domů klesají spolu s výnosy dluhopisů a k zotavení jim nepomohly ani zprávy o aktivitě fúzí a akvizic. Italský deník Il Messaggero dnes informoval, že italský finanční ústav Banco BPM a francouzská Crédit Agricole podepsaly důvěrnou dohodu o zahájení jednání o případné fúzi.


"Vzhledem k tomu, že vyhlídky na okamžitou pomoc v USA den ode dne klesají, zatímco růst počtu nakažených si po celé Evropě žádá přísnější omezení, nikoho snad nepřekvapí, že investoři jsou trochu nervózní," řekl analytik společnosti CMC Markets UK Michael Hewson. O další pomoci kvůli dopadům koronaviru se v USA jedná už několik týdnů, hlavní aktéři nicméně nedávají velké šance na dohodu republikánů s demokraty dřív než po prezidentských volbách. Ty jsou plánovány na 3. listopadu.


Hlavní index pařížské burzy CAC 40 odepisoval asi 2,4 procenta na 4821 bodů, index DAX burzy ve Frankfurtu nad Mohanem ztrácel 3,1 procenta na 12.625 bodů, zatímco index milánské burzy FTSE/MIB vykazoval pokles asi o 2,6 procenta na 19.091 bodů. Akciová burza v Londýně podle indexu FTSE 100 odepisovala 2,4 procenta na 5791 bodů.


Zdroj: ČTK



"V minulých týdnech se trhy příliš neobávaly pandemie, protože věřily v rychlé řešení díky vynálezu vakcíny. Nicméně v posledních dnech bylo testování některých vakcín pozastaveno, což trhy výrazně znervóznělo. Kdyby se nakonec ukázalo, že vakcíny proti koronaviru nefungují nebo řeší problém pandemie jen dočasně, mohli bychom být svědky větších otřesů na trzích."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top