investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Nejdůležitejší body z letošního sjezdu akcionářů Berkshire Hathaway

07.05.2024
akcieasieburzadluhopisyinvesticetechnologie

Stavební produkce se prudce propadla

07.05.2024
realitní trhstavebnictvíčesko

Streamingové služby Disney jsou poprvé v zisku

07.05.2024
akciedisneytržby

Ranní zpravodaj: Všechny tři hlavní indexy tento týden v kladných číslech

06.05.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Akcie Komerční banky vystoupaly díky rekordní dividendě nejvýše v historii

13.02.2015

Velkým českým bankám se loni nad očekávání dařilo. Navzdory nízkým sazbám, které jim ztěžují zhodnocování peněz, jejich výdělky meziročně vzrostly nebo se udržely na vysoké úrovni.

Velkým českým bankám se loni nad očekávání dařilo. Navzdory nízkým sazbám, které jim ztěžují zhodnocování peněz, jejich výdělky meziročně vzrostly nebo se udržely na vysoké úrovni.

Příjemně překvapila především Komerční banka, která loni vydělala takřka 13 miliard korun – o 3,6 procenta více než v roce 2013. Analytici přitom odhadovali, že zisk vyskočí maximálně o jedno procento.

„Hlavní roli v tom sehrál pokles nákladů na krytí rizika ze špatných úvěrů,“ tvrdí analytik společnosti BH Securities Petr Hlinomaz. Zisk Komerční banky podle něj poroste i letos a přesáhne hranici 13 miliard korun.

Ještě větší ohlas než samotná výše zisku ale vyvolalo oznámení představenstva, že navrhne vyplatit dividendu v rekordní výši 310 korun na akcii. Mezi akcionáře tak banka rozdělí 11,8 miliardy korun, tedy 91 procent loňského čistého zisku. Hrubý dividendový výnos Komerční banky je tak na úrovni šesti procent.

Banka si podle Hlinomaze může dovolit vyplatit akcionářům devět desetin zisku, protože má dostatek kapitálu. „Banka se cítí dosti odolná, a nepotřebuje tak již hromadit další prostředky pro hypotetický scénář špatného vývoje ekonomiky,“ říká Hlinomaz.

Doposud nejvyšší dividendu (270 korun na akcii) banka investorům poslala za rok 2010. Loni vyplácela 230 korun na akcii.

Na vysokou dividendu se mohou akcionáři Komerční banky těšit i v dalších letech. Podle finančního ředitele Libora Lőflera se dividenda za rok 2015 bude pohybovat na úrovni mezi 80 a 100 procenty. Dosavadní výhled byl 70 až 100 procent z čistého zisku.

Investoři se po oznámení nečekaně vysoké dividendy třetí největší české banky okamžitě pustili do nákupu jejích akcií. Cena díky tomu včera vystoupala na nový rekord 5,399 korun a obchodování s tímto cenným papírem tvořila takřka polovinu všech obchodů na pražské burze.

Dobré výsledky včera představila i ČSOB. Její čistý zisk sice loni mírně klesl na 13,6 miliardy korun z předloňských 13,66 miliardy, podle šéfa banky Johna Hollowse je to ale vzhledem k nízkým úrokům a loňským výrazným investicím banky obrovský úspěch. Jak navíc uvedl, bez vlivu jednorázových položek by čistý zisk banky meziročně vzrostl o čtyři procenta. Banka podle Hollowse očekává, že se jí bude dařit i letos. „Očekáváme, že by se výsledky neměly lišit od těch z předchozích let,“ řekl Hollows.

Vysokým ziskům českých bank pomohl jednak silný zájem o hypotéky, ale také oživení poptávky firem po úvěrech, ke kterému došlo hlavně v posledním čtvrtletí loňského roku. Příznivě se projevil i loňský růst ekonomiky, který zlepšil kvalitu úvěrového portfolia. Jinak řečeno se snížil počet dlužníků, kteří bance nesplácí své závazky.

Hospodářské výsledky se loni zlepšily i oběma matkám českých bank. Mateřský ústav Komerční banky, Société Générale, zvýšil zisk ze 191 milionů EUR na 511 milionů EUR (přes 14 miliard korun). KBC, která je matkou ČSOB, loni vydělala 1,6 miliardy EUR – o 600 milionů EUR více než v roce 2013.

Zdroj: Hospodářské noviny, Podniky a Trhy. Akcie Komerční banky vystoupaly díky rekordní dividendě nejvýše v historii, 13. února 2015

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top