investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Odbyt smartphonů ve čtvrtletí vzrostl

15.04.2024
applesamsungsvěttechnologie

Ranní zpravodaj: Americké akcie se ve čtvrtek odrazily výše od posledního výprodeje

12.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Apple bude brzy vyrábět čipy M4

12.04.2024
appletechnologievýroba

JPMorgan ve čtvrtletí zvýšila zisk

12.04.2024
akciebankatržbyusa

15 let v Evropské unii

29.04.2019

Česká republika prožila 11 let a 4 měsíce bez členství v Evropské unii a 15 let jako unijní člen...

Česká republika prožila 11 let a 4 měsíce bez členství v Evropské unii a 15 let jako unijní člen. Podstatná část naší novodobé historie je tedy neoddiskutovatelně spojená s Evropskou unií. Na našem členství v Unii vidíme celou řadu chyb, fakticky si však již nedovedeme představit, jak by se nám žilo bez Evropské unie.

Kolem našeho členství v EU se šíří řada polopravd. Mezi ekonomy není neobvyklý názor, že se kvůli unijním regulacím snižuje výkon našeho hospodářství. Ve skutečnosti však průměrný hospodářský růst České republiky po vstupu do Evropské unie vzrostl. Standardní ekonomické modely přitom předpokládají, že by se naše ekonomika měla přibližovat k průměru Evropské unie a postupně ztrácet své tempo růstu. Ve skutečnosti se však naše hospodářství vyvíjí odlišně a ekonomický růst za posledních pět let výrazně převýšil dlouhodobý průměr.

 

Díky vstupu do Evropské unie máme přístup na společný trh. To je pro naši ekonomiku, která patří mezi nejotevřenější na světě, zcela klíčová výhoda. Díky exportu Česká republika zbohatla, přičemž více než 80 procent exportu směřuje do zemí Evropské unie. Jako členské zemi Unie nám jiné státy EU nesmí vytvářet překážky volného obchodu. Toho jsme dokázali využít a etablovali jsme se na trzích prakticky ve všech zemích Evropské unie, kde vytváříme obchodní přebytky. Naopak v zemích mimo Unii narážíme na četné bariéry a naše obchodní bilance je ve schodku.

 

Na rozdíl od členství v jiných klubech, kde máme například závazek vydávat 2 procenta hrubého domácího produktu na obranu, je členství v EU výhodné z čistě účetního pohledu. Česká republika za 15 let získala z Evropské unie přes 1 300 miliard korun. Opačným směrem jsme poslali necelých 600 miliard korun. Jsme tedy čistými příjemci finančních prostředků. Kritici někdy zmiňují, že za evropské peníze jsou realizovány pochybné projekty, které doprovází složitá administrativa. S tím lze souhlasit, je však třeba dodat, že operační programy si nastavovala Česká republika, která nedokázala potenciálu evropských dotací využít naplno. Vytýkat tento problém Evropské unii je podobné jako plakat na špatném hrobě.


Poznejte lépe Fondy Kvalifikovaných Investorů!

Nechte nám na sebe kontakt, představíme Vám ty naše.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!





"Po vstupu do Evropské unie se zrychlil náš hospodářský růst, zbořily se překážky volného obchodu a obdrželi jsme stovky miliard korun na dotacích. Uplynulých 15 let v Evropské unii lze tedy hodnotit jako úspěšné období, kdy Česká republika dotahovala hospodářsky nejvyspělejší země světa."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top