investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Změny v důchodech zatíží výdajovou stranu státního rozpočtu

27.02.2018

Výplata důchodů tvoří dlouhodobě největší položku státního rozpočtu.

Výplata důchodů tvoří dlouhodobě největší položku státního rozpočtu. Změny v důchodech, které v úterý schválila vláda, vyjdou státní rozpočet na dalších 14,5 miliard korun. Za současné ekonomické situace nebude problém dodatečné výdaje hradit z prostředků státního rozpočtu. Pokud se ale začne zhoršovat situace na trhu práce a bude ubývat plátců pojistného, povedou navrhované změny k navyšování schodku státního rozpočtu. Z tohoto důvodu je vhodné, diskutovat o možnosti vyčlenění důchodového systému mimo státní rozpočet. 

Navyšování výdajů na důchody zmírní napětí ve společnosti. Mnozí senioři dnes mají pocit, že příznivá hospodářská situace České republiky se jich netýká. Díky navýšení důchodů se i nejstarší generace dočká výhod plynoucích z hospodářského růstu. Při zvyšování důchodů se však nesmí opominout aspekt výše odvodů na sociální zabezpečení. Dnes má totiž Česká republika jedny z nejvyšších odvodů v rámci Evropské unie.

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top