investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Ranní zpravodaj: Týden plný důležitých makroekonomických údajů

30.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Trhy podceňují šance na recesi

30.04.2024
akcieekonomikausa

Coca-Cola v prvním čtvrtletí mírně zvýšila tržby i zisk

30.04.2024
akciecoca-colatržby

Ranní zpravodaj: Tento týden nebude patřit k těm klidnějším

29.04.2024
S&P500akciedow jonesekonomikausa

Zisk výrobce počítačů Lenovo se propadl o dvě třetiny

17.08.2023

Tržby se ve čtvrtletí, které skončilo 30. června, snížily o 24 procent...

Čistý zisk čínské společnosti Lenovo Group, která je největším výrobcem osobních počítačů na světě, se v prvním finančním čtvrtletí meziročně propadl o 66 procent na 177 milionů dolarů (zhruba čtyři miliardy Kč). Tržby se ve čtvrtletí, které skončilo 30. června, snížily o 24 procent na 12,9 miliardy dolarů. Firma to oznámila v dnešní tiskové zprávě.

Výsledky zaostaly za očekáváním analytiků, kteří podle průzkumu společnosti Refinitiv počítali v průměru se ziskem 212,5 milionů dolarů při tržbách 13,8 miliardy dolarů. Pokles tržeb vykázala firma Lenovo již čtvrté čtvrtletí za sebou, upozornila agentura Reuters.

Lenovo se potýká s pokračujícím poklesem celosvětové poptávky po osobních počítačích. V době pandemie covidu-19 poptávku po počítačích podpořil rozmach práce z domova. Později však poptávka začala klesat, a to mimo jiné kvůli rostoucí inflaci a stoupajícím úrokovým sazbám. Podle výzkumné společnosti Canalys se celosvětové dodávky osobních počítačů v letošním druhém kalendářním čtvrtletí snížily o 12 procent. Tempo jejich poklesu nicméně výrazně zpomalilo ze 30 procent v prvním kvartálu.

"Navzdory obtížnému tržnímu prostředí a nepříznivým makroekonomickým podmínkám v uplynulém čtvrtletí registruje Lenovo známky stabilizace a zlepšování situace na trhu," uvedla společnost Lenovo v dnešní zprávě. Dodala, že počítá s oživením ve druhé polovině finančního roku.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top