investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Zhruba pětinový podíl v solární Photon Energy nabízí firma investorům

17.06.2021

Zhruba pětinový podíl v solární společnosti s českými kořeny Photon Energy nabízí firma investorům...

Zhruba pětinový podíl v solární společnosti s českými kořeny Photon Energy nabízí firma investorům. ČTK to dnes řekl mluvčí Photon Energy Martin Kyslý. Nabídka části stávajících akcií byla podle něj zahájená dnes a očekává se, že bude uzavřená do konce příštího týdne. Zahrnuje akcie představující 19,57 procenta základního kapitálu společnosti. Výtěžek z prodeje akcií hodlá společnost použít na naplnění strategie rozvoje pro roky 2021 až 2024, uvedl mluvčí.

Do roku 2024 má podle Kyslého společnost v úmyslu mimo jiné rozšířit vlastní skupinu fotovoltaických elektráren ze 74,7 megawattu (MW) na celkový instalovaný výkon minimálně 600 MW. Strategickým cílem je například také rozvoj obchodní divize poskytující služby a řešení pro úpravu vody. Kolik peněz z prodeje akcií plánuje společnost získat, mluvčí nespecifikoval.


"Pro zajištění požadovaného financování pro realizaci strategie rozvoje, má správní rada v úmyslu nabídnout až sedm milionů stávajících vlastních akcií. Výtěžek z prodeje stávajících vlastních akcií bude použit především na investice do rozvoje a výstavby nových projektů," řekl dnes generální ředitel Photon Energy Group Georg Hotar. Celkem podle firmy může transakce zahrnovat prodej až 11,7 milionu akcií. Cena jedné akcie společnosti na pražské burze se aktuálně drží kolem 78 korun.


Photon Energy Group poskytuje řešení pro solární energii a úpravu vody po celém světě. Své služby v oblasti solární energie dodává prostřednictvím společnosti Photon Energy. Ta od svého založení v roce 2008 postavila a uvedla do provozu solární elektrárny s celkovou kapacitou přes 100 MW a spravuje vlastní portfolio elektráren s kapacitou 74,7 MW.


V současné době má v Austrálii, Maďarsku, Polsku a Rumunsku rozpracované projekty s kapacitou přes 540 MW a po celém světě zajišťuje provoz, údržbu a monitoring fotovoltaických elektráren s kapacitou více než 300 MW. Na začátku ledna vstoupila Photon Energy na hlavní trhy burz v Praze a Varšavě. Do té doby byla společnost obchodovaná na neregulovaných trzích obou burz - NewConnect ve Varšavě a Free Market v Praze.


V loňském roce zvýšila Photon Energy provozní zisk EBITDA o 3,2 procenta na 8,2 milionu eur (211 milionů korun). Tržby proti roku 2019 naopak klesly o 6,3 procenta na 28,3 milionu eur (727,5 milionu korun).


V Česku instalovaný výkon solárních elektráren od roku 2012 stagnuje nebo roste jen mírně. Podle dat Energetického regulačního úřadu bylo na konci loňského roku v ČR instalováno asi 2050 MW zdrojů, které energii ze slunce vyrábějí. Při takzvaném solárním boomu se instalovaný objem solárních elektráren v ČR zvýšil za rok víc než čtyřnásobně, a to z 465 MW ke konci roku 2009 na 1959 MW v roce 2010.


Zdroj: ČTK




"Skupina ČEZ plánuje postupně uzavírat uhelné elektrárny. Důvodem jsou tenčící se zásoby hnědého uhlí a snaha snižovat emise skleníkových plynů. Tento proces výrazně ovlivní český energetický mix."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top