investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Zdražuje se téměř všechno

16.06.2021

V květnu došlo k meziročnímu růstu cen v rostlinné výrobě o 10,4 procenta...

V květnu došlo k meziročnímu růstu cen v rostlinné výrobě o 10,4 procenta. Vyšší byly hlavně ceny obilovin o 12,9 procenta a olejnin o 10,5 procenta. K tomu navíc zdražila vejce o 6,3 procenta a vzrostla cena mléka o 2,3 procenta. Jedná se o základní suroviny, které prodraží výrobu mnoha potravin.

Nebývalý meziroční růst cen o 5,1 procenta byl zaznamenán u průmyslových výrobců. Vyšší byly ceny hlavně v odvětví koksu a rafinovaných ropných produktů. Ceny chemických látek a výrobků vzrostly o astronomických 43,3 procenta. Tím však výčet nekončí. Ceny kovů a kovodělných výrobků poskočily vzhůru o 10,4 procenta a ceny dřeva, papíru a tisku se zvýšily o 4,3 procenta.

 

Na dané téma si můžete poslechnout více v podcastu:



V neposlední řadě byl zaznamenán růst cen u stavebních prací o 2,7 procenta. Ten byl navíc doprovázen zvyšujícími se cenami materiálů a výrobků spotřebovávaných ve stavebnictví o 7,8 procenta. Na některé typy stavebních materiálů se navíc stojí fronty jako za minulého režimu, protože jsou zcela vyprodané a skladové zásoby se doplňují pomaleji, než by bylo potřeba.


Zaujal Vás tento článek? Jste investor?

Nechte nám na sebe spojení, ozveme se Vám zpět.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!





"Prudký růst cen byl zaznamenán v zemědělské, průmyslové i stavební výrobě. To bude tlačit na zvyšování koncových cen pro spotřebitele. Doba zdražování tak bude dál pokračovat. Nejvíce na ni doplatí lidé, kterým stagnují či dokonce klesají příjmy."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top