investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Ranní zpravodaj: Dow Jones v úterý přerušil šestidenní sérii ztrát

17.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Ceny potravin v České republice klesají tři měsíce v řadě

17.04.2024
cenaekonomikavýrobačesko

Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje?

17.04.2024
evropapenízeusačesko

Zaměstnanci nejsou. Do práce se vrací důchodci i dlouhodobě nezaměstnaní

14.05.2018

Úřad práce ČR na konci dubna registroval 242 798 uchazečů o zaměstnání. Podíl nezaměstnaných osob tak dosáhl úrovně 3,2 procenta.

Úřad práce ČR na konci dubna registroval 242 798 uchazečů o zaměstnání. Podíl nezaměstnaných osob tak dosáhl úrovně 3,2 procenta. Oproti březnu, kdy bylo registrováno 263 608 uchazečů o práci a podíl nezaměstnaných osob dosahoval úrovně 3,5 procenta, došlo k dalšímu poklesu. Podobný vývoj potvrzuje i jiná metodika, kterou využívá Český statistický úřad. Podle ní byla v březnu obecná míra nezaměstnanosti 2,2 procenta. Česká republika si tak s velkým náskokem udržuje nejnižší nezaměstnanost v rámci Evropské unie.

Počet uchazečů o zaměstnání je nižší než počet volných pracovních míst. Těch bylo na konci dubna 267 107. Na trh práce se vrací důchodci i dlouhodobě nezaměstnaní, o které zaměstnavatelé dříve nestáli. Nedostatek pracovní síly bude komplikovat udržení provozů v době letních dovolených. Některé sezónní práce se kvůli chybějícím zaměstnancům vůbec nespustí.

 

Nízká nezaměstnanost je výhodná pro stát, protože navyšuje příjmy státního rozpočtu prostřednictvím rostoucího výběru daní z příjmů a odvodů na sociální zabezpečení. Díky nízké nezaměstnanosti též klesají výdaje státního rozpočtu na některé typy sociálních dávek. Nízká nezaměstnanost vyhovuje i zaměstnancům, kterým roste životní úroveň díky rychlému růstu mezd. Naopak zaměstnavatelé mají vrásky na čele. Musí odmítat některé zakázky a rostou jim náklady na pracovní sílu.


Zaujal Vás tento článek? Jste investor?

Nechte nám na sebe spojení, ozveme se Vám zpět.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!


Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top