investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie se v pondělí odrazily ode dna

23.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy

23.04.2024
akciebankamonetatržbyčesko

Čistý zisk automobilky GM v prvním čtvrtletí vzrostl o 24,4 procenta

23.04.2024
akcieautotržbyusa

Ranní zpravodaj: Index S&P 500 skončil v pátek pod úrovní 5 000 bodů

22.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Zájem o hypotéky prudce klesl

20.02.2019

V prvním měsíci letošního roku lidé uzavřeli 4 764 hypotečních úvěrů, což je nejméně za posledních 5 let...

V prvním měsíci letošního roku lidé uzavřeli 4 764 hypotečních úvěrů, což je nejméně za posledních 5 let. Přestože průměrná výše hypoték kvůli rostoucím cenám nemovitostí narůstá, celkový objem hypotečních úvěrů uzavřených v lednu 2019 dosahoval výše 10,93 miliardy korun, což je nejméně od února 2014.

Slabá čísla z hypotečního trhu jsou zapříčiněna rostoucími úrokovými sazbami, které prodražují splácení hypoték a tím odrazují nové klienty. Hypotečnímu trhu nepomáhají ani zprávy o zpomalování české ekonomiky. Přestože se makroekonomická data zhoršují, ceny nemovitostí zůstávají na velmi vysokých úrovních nebo dokonce rostou. Lidé proto odkládají nákup nemovitostí na pozdější dobu a čekají, až se ekonomická situace zlepší nebo se sníží ceny nemovitostí.

 

Průměrná úroková sazba na hypotečních úvěrech v lednu dosáhla úrovně 3,00 procenta. Oproti prosinci loňského roku byl zaznamenán růst o 9 bazických bodů. Růst úrokových sazeb na hypotékách stále reaguje na rychlé zvyšování úrokových sazeb Českou národní bankou v průběhu roku 2018. V letošním roce by centrální banka měla zvyšovat úrokové sazby v ekonomice maximálně dvakrát, co by mělo vést k postupnému zpomalování růstu úrokových sazeb na hypotékách. Finanční instituce se navíc budou předhánět v akčních nabídkách, aby na prudce klesajícím trhu s hypotékami neztratily příliš velký podíl.


Poznejte lépe Fondy Kvalifikovaných Investorů!

Nechte nám na sebe kontakt, představíme Vám ty naše.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!




"Lidé z větších měst musí vynakládat zhruba 3 průměrné mzdy, aby si mohli pořídit jeden metr čtvereční v novém bytě. Vysoké ceny nemovitostí jsou navíc umocňovány rostoucími úrokovými sazbami na hypotékách. Mnozí lidé proto o nákup nemovitostí ztratili zájem a vyčkávají na výhodnější podmínky."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS
Líbil se Vám tento článek? Sdílejte ho s přáteli:

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top