investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Index S&P 500 ztratil necelých 0,5 %

26.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Toyota investuje 1,4 miliardy USD do druhého závodu na elektromobily v USA

26.04.2024
autoinvesticetoyotausa

Těžebním firmám Chevron a ExxonMobil kvůli levnějšímu plynu klesl zisk

26.04.2024
plynropatržbyusa

Ranní zpravodaj: Hlavní akciové indexy se ve středu příliš nepohnuly

25.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku

18.03.2024

Obchodovat se zřejmě začne ve čtvrtek 21. března pod symbolem RDDT...

Zájem o akcie americké společnosti Reddit, která provozuje stejnojmennou sociální síť, před vstupem na burzu přibližně pětkrát převyšuje nabídku. S odkazem na své zdroje to v neděli uvedla agentura Reuters. S akciemi Redditu se na Newyorské akciové burze (NYSE) začne zřejmě obchodovat ve čtvrtek 21. března pod symbolem RDDT.

Primární veřejná nabídka akcií (IPO) Redditu je letos prvním významným vstupem na burzu mezi podniky z technologického sektoru. Podle analytiků by mohla být i důležitým testem pro další firmy, které uvažují o vstupu na burzu. Bude to zároveň důležitý barometr pro investiční banky, které sondují, kde by se mohly objevit zajímavé investiční příležitosti.

Vzhledem k tomu, že nabídka akcií Redditu je čtyřikrát až pětkrát překročena, je podle zdrojů pravděpodobnější, že platforma dosáhne ocenění kolem 6,5 miliardy dolarů (150 miliard Kč), o kterou usiluje. I když tak silný zájem při úpisu nezaručuje, že akcie první den obchodování výrazně zpevní, znamená to, že Reddit je připraven dosáhnout alespoň svého cílového cenového rozpětí 31 až 34 dolarů za akcii, až bude ve středu stanovovat cenu, uvedly zdroje.

Reddit zatím pokračuje v propagaci svých akcií, sdělily zdroje, které si nepřály být jmenovány, protože podrobnosti jsou důvěrné. Mluvčí Redditu se k záležitostem kolem úpisu nechtěl vyjádřit.

Když si Reddit v roce 2021 zajistil peníze od soukromých investorů, jeho ocenění dosahovalo zhruba deseti miliard dolarů, od té doby už firma z předpokládaného ocenění slevila. Reddit už před týdnem uvedl, že prodejem akcií by chtěl získat 748 milionů dolarů (17,3 miliardy Kč).

Navzdory loajalitě mnoha uživatelů byl Reddit od svého spuštění v roce 2005 zatím každý rok ve ztrátě. Zaostává tak za komerčním úspěchem svých souputníků, jako je Facebook od společnosti Meta Platforms nebo Twitter, který se nyní jmenuje X.

Zaměření mnoha uživatelů Redditu na úzce specializovaná témata a poněkud volný přístup této platformy k moderování obsahu byly dosud pro některé inzerenty problémem. Reddit spoléhá na dobrovolníky ze své uživatelské základny, kteří moderují obsah zveřejněný na jeho fórech. Moderátoři se mohou kdykoli rozhodnout odstoupit od své povinnosti, jako tomu bylo v loňském roce, kdy někteří odstoupili na protest proti rozhodnutí Redditu účtovat vývojářům aplikací třetích stran za přístup k jeho datům.

Na síti Reddit existuje více než 100.000 diskusních skupin, kterým se přezdívá subreddits. Tato on-line fóra umožňují konverzovat o široké škále témat, od zábavných až po naprosto vážná. Spoluzakladatel Redditu Steve Huffman dříve napsal, že on sám už se obrátil na jednu z diskusních skupin o radu, jak přestat pít. Bývalý americký prezident Barack Obama pak v roce 2012 svolil k rozhovoru s uživateli, kde se jej mohli ptát prakticky na cokoliv.

Členové některých komunit z Redditu se v roce 2021 spojili ve fóru nazvaném WallStreetBets a pak začali koordinovaně skupovat akcie firem, kde mnoho lidí, často i velmi bohatých, spekulovalo na pokles cen. Jednou z takových firem byl i prodejce videoher GameStop, jehož akcie pak v krátké době vzrostly o stovky procent. Investoři, kteří spekulovali na pokles ceny těchto akcií, kvůli tomu přišli o mnoho peněz.

Ve snaze oslovit drobné investory firma vyhradila osm procent z celkově nabízených akcií pro oprávněné uživatele a moderátory na své platformě, některé členy vedení a také přátele a rodinné příslušníky svých zaměstnanců a ředitelů. Reddit měl ke konci posledního čtvrtletí loňského roku průměrně 73,1 milionu aktivních uživatelů denně, tedy lidí, kteří na platformu vstoupí alespoň jednou za den.

Reddit loni zvýšil tržby o 20 procent na 804 milionů dolarů. Zhruba 98 procent pocházelo z reklamy, zbylá dvě procenta z poskytnutých licencí.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top