investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Vyšší zdanění neřestí přinese příjmy do státní kasy

13.05.2019

Ministerstva financí a zdravotnictví chtějí zvýšit příjmy státního rozpočtu prostřednictvím růstu zdanění tabáku, alkoholu a hazardních her...

Ministerstva financí a zdravotnictví chtějí zvýšit příjmy státního rozpočtu prostřednictvím růstu zdanění tabáku, alkoholu a hazardních her. Přestože argumentace ohledně růstu daní se zaměřuje především na pozitivní dopady na lidské zdraví, je zřejmé, že vládě jde především o naplnění státní kasy. V opačném případě by byl návrh na vyšší zdanění neřestí doprovázen snížením jiných daní. Nic takového se však nekoná, což je vzhledem k vývoji pokladního plnění státního rozpočtu pochopitelné. Rychle rostoucí výdaje na sociální dávky budou komplikovat dodržení rozpočtové kázně a každý dodatečný příjem se státu bude hodit.

Změny ve zdanění neřestí by podle plánu měly platit od roku 2020. Vyšší příjmy do státního rozpočtu však mohou přitéct již letos. U cigaret a alkoholu, které mají dlouhou dobu trvanlivosti, funguje efekt předzásobení. Je tedy možné, že si lidé nakoupí cigarety a alkohol do zásoby ještě v letošním roce, aby se na začátku příštího roku vyhnuli vyššímu zdanění. Efekt předzásobení se však postupně bude vyčerpávat a vyšší zdanění neřestí bude plnit státní rozpočet především v následujících letech.

 

V souvislosti s růstem daní na tabák a alkohol vytváří zainteresované společnosti dojem, že vyšší ceny budou nahrávat pašování a černému trhu. Takový názor je však ve skutečnosti extrémní. Kuřáci a milovníci alkoholu nebudou měnit své spotřební návyky kvůli mírně vyšším cenám. Na černý trh by se začali obracet jen v případě skokového zdražení, které by šlo do násobků současných cen. To se však nechystá, proto lze očekávat, že černý trh s tabákem a alkoholem nevzroste. Podobné to bude i u hazardních her, kde sice vyšší zdanění může snížit výhry, ale rozhodně nelze očekávat, že by se hazard transformoval do nelegální podoby.

 

Rovněž nelze očekávat, že by navrhované vyšší zdanění neřestí výrazně snížilo poptávku a vedlo ke spořádanější společnosti. Konzumace tabáku a alkoholu se vyznačuje takzvanou neelastickou poptávkou. To znamená, že procentní změna ceny vyvolá menší procentní změnu poptávaného množství. Jinými slovy spotřební chování lidí se ani po plánovaném zdražení neřestí příliš nezmění. Předkladatelé návrhu proto nemohou počítat s výraznými dopady na zdraví populace. To lze v této oblasti zajistit prevencí, kdy sice již příliš nezměníme spotřební chování dospělých lidí, ale můžeme se o to pokusit u dětí.   


Chcete investovat do dluhopisů?

Zeptejte se nás na aktuální možnosti!

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!






"Vyšší zdanění tabáku, alkoholu a hazardu povede k růstu celkové daňové zátěže. Kdyby vládě nešlo o dodatečné daňové příjmy, doprovodila by vyšší zdanění neřestí snížením jiných daní. To se však neděje."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top