investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Výrobce čipů TSMC zvýšil čistý zisk o 78 procent

12.01.2023

Díky nárůstu prodeje překonala odhady analytiků v době, kdy se celému odvětví polovodičů dařilo hůře...

Tchajwanský výrobce mikročipů Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) zvýšil ve čtvrtém čtvrtletí čistý zisk meziročně o 78 procent na 295,9 miliardy tchajwanských dolarů (TWD; 217 miliard Kč). Firma to uvedla ve svém dnešním sdělení. Díky nárůstu prodeje překonala odhady analytiků v době, kdy se celému odvětví polovodičů dařilo hůře.

Analytici v anketě společnosti Refinitiv v průměru odhadovali, že zisk bude činit 289,44 miliardy TWD.

TSMC je největší smluvní výrobce čipů na světě a významný dodavatel americké technologické společnosti Apple. Jeho podnikání posílil globální nedostatek čipů, který vyvolal zvýšený prodej chytrých telefonů a notebooků na začátku pandemie. I když se nedostatek čipů nyní zmírnil, dominance firmy ve výrobě některých nejpokročilejších čipů na světě udržela podle analytiků knihu objednávek plnou.

Tržby za čtvrtý kvartál vzrostly o 26,7 procenta na 19,93 miliardy USD. Firma dříve odhadovala rozpětí tržeb na 19,9 až 20,7 miliardy USD.

Čtvrtletní zisk konkurenční společnosti Samsung Electronics se naopak propadl o dvě třetiny na osmileté minimum. Jihokorejská firma viní slábnoucí globální ekonomiku, která srazila ceny paměťových čipů a omezila poptávku po elektronických zařízeních.

Akcie TSMC za loňský rok oslabily o 27,1 procenta, od začátku letošního roku ale vykazují nárůst o více než osm procent. To firmě dává tržní hodnotu přes 412 miliard USD (více než 9,2 bilionu Kč). Dnes akcie přidaly 0,4 procenta, zatímco srovnávací index 0,1 procenta ztratil.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top