investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Ranní zpravodaj: Týden plný důležitých makroekonomických údajů

30.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Trhy podceňují šance na recesi

30.04.2024
akcieekonomikausa

Coca-Cola v prvním čtvrtletí mírně zvýšila tržby i zisk

30.04.2024
akciecoca-colatržby

Ranní zpravodaj: Tento týden nebude patřit k těm klidnějším

29.04.2024
S&P500akciedow jonesekonomikausa

Výrobce čipů Nvidia prudce zvýšil zisk

24.08.2023

Výsledek i výhled tržeb na třetí čtvrtletí díky zájmu o čipy v souvislosti s rozmachem umělé inteligence...

Americký výrobce grafických čipů Nvidia zvýšil ve druhém čtvrtletí čistý zisk o 843 procent na 6,2 miliardy dolarů (137 miliard Kč). Firma to ve středu uvedla ve zprávě o svém hospodaření. Výsledek i výhled tržeb na třetí čtvrtletí díky zájmu o čipy v souvislosti s rozmachem umělé inteligence (AI) překonal už tak vysoké odhady analytiků. Akcie Nvidie po zveřejnění výsledků výrazně zpevnily a dostaly se na rekordních 515 dolarů.

Tržby se v uplynulém čtvrtletí zdvojnásobily na 13,5 miliardy dolarů. Na toto čtvrtletí Nvidia počítá s tržbami 16 miliard dolarů, což by byl meziroční nárůst zhruba o 170 procent. Šéf a spoluzakladatel společnosti Jensen Huang teď předpovídá novou éru počítačů.

"Výsledky Nvidie potvrdily, že nadšení kolem umělé inteligence začíná přinášet reálné výsledky ve formě nadstandardních zisků. Za poslední dva měsíce Nvidia dokázala zvýšit obrat o 88 procent," řekl ČTK analytik Štěpán Hájek ze společnosti XTB.

V posledním čtvrtletí zaznamenala obzvláště velký skok oblast technologií pro datová centra. Tržby divize vzrostly meziročně o 171 procent na 10,32 miliardy dolarů. Mnoho aplikací AI funguje v datových centrech a tyto systémy se modernizují s využitím čipů Nvidia. Herní byznys s grafickými kartami Nvidie vzrostl o 22 procent na 2,49 miliardy dolarů.

"Všechna čísla skončila výrazně nad očekáváním analytiků, což obhájilo velmi luxusní ocenění společnosti. Ve třetím čtvrtletí očekává Nvidia růst tržeb o 170 procent, především díky silné poptávce po grafických procesorech potřebných k provozu aplikací pro umělou inteligenci, jako je ChatGPT a dalších služeb, které mají potenciálně ušetřit miliardy dolarů na provozních nákladech a zvýšit produktivitu práce," dodal Hájek.

Čipy a software od Nvidie se obzvláště dobře hodí pro aplikace založené na umělé inteligenci. Mimo jiné se používají k výuce programů umělé inteligence, jako je právě ChatGPT. Díky tomu se už delší dobu zvyšuje poptávka po této technologii a spolu s tím zpevňují také akcie Nvidie. Teď se prodávají zhruba za trojnásobek ceny ve srovnání se začátkem letošního roku.

Nvidia má teď na burze hodnotu kolem 1,1 bilionu dolarů (24,5 bilionu Kč). Pro srovnání - dlouho dominantní polovodičový gigant Intel má nyní tržní hodnotu kolem 142 miliard dolarů (3,2 bilionu Kč).


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top