investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie skončily ve čtvrtek převážně v červených číslech

19.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Apple odstranil ze svého čínského obchodu aplikace WhatsApp a Threads

19.04.2024
appleusačína

Tesla svolává téměř 3900 Cybertrucků

19.04.2024
autotesla

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Výdaje na platy státních zaměstnanců se vymykají kontrole

04.04.2018

Po prvním kvartále letošního roku je státní rozpočet v lepší kondici než před rokem. Úvahy o snižování daní či zvyšování důchodů jsou sice reálné, ale ...

Po prvním kvartále letošního roku je státní rozpočet v lepší kondici než před rokem. Úvahy o snižování daní či zvyšování důchodů jsou sice reálné, ale oba tyto kroky by snížily rozpočtovou kázeň. Za dlouhodobě neudržitelné lze označit současné tempo růstu objemu mezd ve státním sektoru.

Na konci března hospodařil státní rozpočet s přebytkem 16,3 miliardy korun. Oproti únoru se přebytek snížil o 9,5 miliardy korun, stále však existuje prostor pro snižování daní či zvyšování důchodů. Velmi slušně se vyvíjejí příjmy státního rozpočtu, které dosáhly úrovně 345,7 miliardy korun, což je o 38,0 miliardy korun více než ve stejném období minulého roku. Výdaje narůstají pomaleji, a to o 26,5 miliardy korun.

Na příjmové straně státního rozpočtu se zlepšil výběr DPH, kde za první kvartál můžeme sledovat nárůst příjmů o 9,9 procenta. Vyšší výběr DPH je zapříčiněn růstem spotřeby i vyšší efektivitou Finanční správy, která má k dispozici nové nástroje pro kontrolu. Skvělých výsledků dosáhly i výběry daní z příjmů fyzických osob a odvodů na sociální zabezpečení. Tyto výsledky byly ovlivněny především růstem mezd, z kterých se posléze odvádí vyšší daně a odvody.

Výdajovou stranu státního rozpočtu nejvíce zatěžuje výplata sociálních dávek, z nichž nejvyšší položkou je výplata důchodů. Ke konci března se na důchodech vyplatilo 107,5 miliardy korun, což oproti stejnému období před rokem představuje nárůst o 5,0 procenta. Relativní nárůst výdajů na platy státních zaměstnanců je podstatně vyšší a dosahuje úrovně 14,7 procenta. Takovýto růst je dlouhodobě neudržitelný i v době silného ekonomického rozmachu. Navíc není zdravé, aby platy ve státním sektoru převyšovaly mzdy v sektoru soukromém.


Zaujal Vás tento článek? Jste investor?

Nechte nám na sebe spojení, ozveme se Vám zpět.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!


Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top