investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Hlavní akciové indexy se ve středu příliš nepohnuly

25.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Čistý zisk banky Moneta v 1. čtvrtletí stoupl o 5,8 procenta

25.04.2024
akciebankamonetatržby

EPH klesl zisk na 90,7 mld. Kč

25.04.2024
cenaenergetikatržbyčesko

Ranní zpravodaj: Americké akcie si v úterý připsaly zisky napříč všemi sektory

24.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Valná hromada Monety schválila nevyplacení dividendy za loňský rok

28.04.2021

Valná hromada Moneta Money Bank schválila návrh nevyplatit dividendu ze zisku...

Valná hromada Moneta Money Bank schválila návrh nevyplatit dividendu ze zisku za loňský rok a zahrnout jej do kapitálu banky. Vyplacení dividendy nedoporučuje Česká národní banka. Do dozorčí rady znovu zvolila bývalého guvernéra ČNB Miroslava Singera. Moneta o tom dnes informovala ČTK.

Představenstvo navrhlo nevyplatit dividendu v důsledku pandemie covidu-19 a následných doporučení ČNB a Evropské rady pro systémová rizika. Tato stanoviska byla také doporučena Evropskou centrální bankou. Dnešní valné hromady se zúčastnili akcionáři s podílem více než 63,2 procenta na základním kapitálu banky. Vyloučeno není vyplacení dividendy během roku.


"Moneta disponuje robustní kapitálovou vybaveností, ale pro výplatu podílu na zisku potřebuje souhlas ČNB," řekl ČTK analytik Cyrrusu Tomáš Pfeiler. Centrální banka by mohla vydat stanovisko ve třetím čtvrtletí tohoto roku. Finanční dům by mohl podle něj vyplatit dividendu okolo tří korun na akcii.


Na programu valné hromady nebyl plán PPF na spojení Monety a finančních společností z její skupiny PPF, tedy Air Bank, českého a slovenského Home Creditu a společnosti Zonky. Podstata plánu spočívá v tom, že by Moneta fúzovala se společnostmi PPF a za to by této finanční skupině zaplatila svými akciemi, čímž by se celkově PPF dostala k 57 procentům nově vzniklé společnosti. PPF má nyní podíl v Monetě zhruba 28 procent. Podíl získala i díky nabídce odkupu akcií za 80 Kč za jednu.


Spor tak podle portálu Seznam Zprávy byl pouze u volby člena dozorčí rady. Singera podporovalo současné vedení, naopak londýnskou právničku Nicolu Northwayovou na tutu funkci prosazoval fond Petrus Advisers, jeden z akcionářů banky.


Volba člena dozorčí rady vysílá podle Pfeilera určité signály o vyjednávací pozici jednotlivých akcionářů v nadcházející bitvě o schválení fúze aktiv Monety s aktivy skupiny Air Bank. Vzhledem k tomu, že návrh akcionářů na výměnu člena dozorčí rady neuspěl, má skupina akcionářů podporující sloučení aktuálně navrch. Nicméně pro samotné rozhodování bude důležité stanovisko vedení Monety ke konverznímu poměru navrhovanému PPF. "Ten významně nadhodnocuje aktiva skupiny Air Bank a je tak pro Monetu nevýhodný. Očekávám, že vedení Monety bude požadovat jeho úpravu," podotkl.


Čistý zisk Monety loni klesl na 2,6 miliardy korun ze čtyř miliard v roce 2019. Provozní výnosy meziročně stouply o 15 procent na 12,1 miliardy korun, a to zejména díky zisku z akvizice společností Wüstenrot. Hospodářský výsledek banky ovlivnily vyšší náklady na riziko a nižší výnosy v důsledku epidemie covid-19.


Skupina PPF investuje do mnoha odvětví, a to od finančních služeb, telekomunikací, nemovitostí, strojírenství až po biotechnologie. PPF ke konci prvního pololetí vlastnila aktiva za 44 miliard eur (zhruba 1,15 bilionu korun) a zaměstnávala celosvětově 98.000 lidí.


Moneta Money Bank funguje pod současným názvem od roku 2016. Jméno banky se tehdy změnilo z dřívějšího GE Money Bank v souvislosti s jejím vstupem na burzu v květnu téhož roku. Moneta je jednou z největších firem obchodovaných na pražské burze.


Zdroj: ČTK




"Moneta má roztříštěnou strukturu akcionářů. To láká mnoho investorů, kteří chtějí v Monetě získat významný podíl."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS


Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top