investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

V pololetí státní rozpočet hospodařil se schodkem 20,7 miliardy korun

01.07.2019

Ke konci června skončil státní rozpočet ve schodku 20,7 miliardy korun...

Ke konci června skončil státní rozpočet ve schodku 20,7 miliardy korun. Jedná se o horší výsledek než před rokem, kdy státní rozpočet po prvních šesti měsících hospodařil se schodkem 5,9 miliardy korun. Na příjmové straně státního rozpočtu si můžeme všimnout meziročního růstu o 55,8 miliardy korun, což je výrazně méně než na výdajové straně, která meziročně narostla o 70,6 miliardy korun. Rychlejší růst výdajů oproti příjmům státního rozpočtu je znepokojující. Hlavní příčinu tohoto vývoje je třeba hledat v rychlém růstu výdajů na důchody, na které se ke konci června vydalo meziročně o 19,0 miliardy korun navíc.

Na příjmové straně veřejných rozpočtů, která kromě příjmů státního rozpočtu zahrnuje všechny příjmy ze sdílených daní a odvodů, dominuje výběr odvodů na sociální pojištění. Za půl roku se vybralo celkem 272,6 miliardy korun, což je o 8,2 procenta více než ve stejném období před rokem. Oproti tomu vázne celkový výběr daně z přidané hodnoty, na které se prozatím vybralo 200,2 miliardy korun, což je pouze o 2,9 procenta více než ve stejném období před rokem. U výběru DPH se projevilo zavedení nižší sazby na pravidelnou hromadnou dopravu, která je účinná od února 2019. Příjmová strana veřejných rozpočtů je dále ovlivněna růstem výběru daně z příjmů fyzických osob, kde se projevuje efekt rostoucích mezd a zvyšující se zaměstnanosti.

 

Na výdajové straně státního rozpočtu si lze všimnout, že 39,2 procenta výdajů je spotřebováno na sociální dávky, kde nejvyšší položkou o velikosti 234,8 miliardy korun jsou důchody. Dále si lze všimnout meziročního růstu investic. Za polovinu letošního roku se proinvestovalo 45,7 miliardy korun, což je o 12,5 miliardy korun více než ve stejném období před rokem. Nárůst investic o 37,4 procenta lze hodnotit pozitivně, protože pomáhá zvyšovat tempo růstu naší ekonomiky. Mezi nejproduktivnější investice patří dopravní stavby. Některé investice však nemají příliš velký multiplikační efekt a realizují se jen kvůli čerpání evropských fondů.


Chcete investovat do dluhopisů?

Zeptejte se nás na aktuální možnosti!

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!






"Díky extrémně nízké nezaměstnanosti a vysokému růstu mezd se zvyšují příjmy státního rozpočtu, což zlepšuje celkovou bilanci. I přes vysoký růst příjmů státního rozpočtu však bylo v prvním pololetí letošního roku hospodařeno se schodkem, který byl zapříčiněn výrazným růstem výdajů na důchody a platy státních zaměstnanců."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top