investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

USA má nového prezidenta i nové problémy

10.11.2020

Volby 2020 očima investičních expertů

Volby v USA jsou rozhodnuté. Z chaotické situace, která nastala bezprostředně po hlasování, vyšel jako vítěz demokratický kandidát Joe Biden. Americká společnost však zůstává nadále rozdělená. Ulice měst, které byly ještě před několika týdny plné protestujících proti rasismu, nyní opět ožívají demonstracemi podporovatelů obou kandidátů. Takto dramatický vývoj v zemi s nejsilnější ekonomikou světa má potenciál zamíchat kartami na světových trzích. To s sebou přináší nová rizika i příležitosti, které jsou zase klíčové pro úspěšné investory. Proto toto téma pečlivě sledují i investiční experti z české společnosti BH Securities, která se na kapitálových trzích pohybuje již více než 25 let. Hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček si k diskusi nad důsledky voleb do svého studia pořadu Nad věcí pozval Head of Equity Sales & Trading manažera Tomáše Matušku a portfolio manažera BHS Lukáše Kudláčka.

Volby byly velmi těsné a situace je stále vyhrocená. V rozhodujících státech byly rozdíly v počtu pouhých tisíců hlasů. Sám prezident označuje volby za zfalšované, a jeho syn dokonce řekl, že by Trump měl přejít do totální války. I jiní podporovatelé vyzývají k ozbrojenému odporu. I přes běžnou dostupnost zbraní v americké společnosti a silná slova však odborníci v BHS neočekávají větší nepokoje, nebo dokonce krveprolití. Tomáš Matuška do určité míry chápe razantní postoje prezidenta, který je zklamaný ze zvratu způsobeného především fenoménem korespondenčních

hlasů. Jeho chování však podle něj spíš přilévá benzín do ohně.


Byly volby opravdu zmanipulované? Zatím nikdo nepředložil jasné důkazy. Přesto velký počet korespondenčních hlasů přináší minimálně zmatek a více prostoru pro pochyby. Zarážející může být i fakt, že naprostá většina volebních lístků došlých poštou nese jméno demokratického kandidáta. Tento úkaz je nejspíš způsoben aktuální epidemií: zatímco republikánští voliči mají tendenci virus nebrat příliš vážně a přišli volit osobně, demokraté jsou spíše opatrnější a volí raději na dálku. A to i přes to, že většina demokratických hlasů pochází od voličů z velkých měst, kteří mají volební místa zpravidla blíže než občané na venkově, kteří dávali masově přednost Donaldu Trumpovi.



Reakce trhu


Odborníci z BHS očekávají, že politická situace se na základě výsledků voleb spíše zablokuje. V době psaní tohoto článku zatím sice nepadl finální výsledek senátních voleb, pravděpodobně ale dojde k rozdělení kongresu. Sněmovna bude nejspíš demokratická, zatímco senát bude mít většinu republikánů. To s sebou nese velké obtíže pro zavádění nové legislativy. Dá se tedy předpokládat, že v nadcházejících letech zavládne spíše status quo. A na to už reagovaly i trhy. Analytici BHS zaznamenali rychlý růst akcií technologických společností. To je podle nich způsobeno tím, že v rozděleném kongresu pravděpodobně nedojde ke schválení diskutovaných omezení, která technologickým gigantům slibovali zavést jak demokraté, tak republikáni. Je to znát i na indexu S&P, kde rostly hlavně velké firmy, vysvětluje Lukáš Kudláček. Určitý vliv výsledků voleb bude dlouhodobě znát i v oblasti průmyslu. Zatímco republikáni jsou spíše pro podporu domácích firem, u demokratů je více cítit tíhnutí k různým ekologickým omezením po vzoru Evropy. Zvolení Joea Bidena tak v těchto sektorech může způsobit nervozitu. Většina velkých firem ale již sama přistupuje k zavedení ekologičtější výroby. I proto se Tomáš Matuška domnívá, že zásadní pro ekonomiku budou spíše reálná čísla o hospodaření firem spolu s cenami ropy.


Další vývoj


Lukáš Kudláček očekává, že na světových trzích bude dále vládnout nervozita. I přes výhru Bidena je situace stále napjatá kvůli nadcházejícím soudním sporům, kterými se Donald Trump chystá napadnout výsledky voleb. Navíc zemi dále svírá epidemie koronaviru, která přináší 100 000 nově nakažených denně. To může způsobit další ekonomická omezení. Trh je aktuálně pravděpodobně nadhodnocen. Na tom se shodují investiční experti z BHS stejně jako velká jména světového kapitálu, např. Warren Buffet. Obavy přináší i možná modifikace daňové reformy, což by mohlo znamenat vyšší daňovou zátěž. Firmy, které převedly svou výrobu zpět do USA na základě daňových pobídek, by se tak mohly dostat do situace, kdy se jim vydané náklady na přesun výrobních kapacit již nevrátí. K tomu by však bylo potřeba shody v kongresu, ke které nejspíš nedojde, upozorňuje Kudláček.


Trumpova Amerika


Tomáš Matuška se domnívá, že se Spojené státy za vlády Donalda Trumpa nezměnily tolik, jak se může zdát. Lidé i firmy si museli zvyknout na výrazná prohlášení a rychlá rozhodnutí, která ale byla podle něj v důsledku spíše prospěšná. Domácí podnikatelé a trh obecně se pod jeho vládou mohl cítit jistěji. Pro světovou ekonomiku byly zase velmi určující celní války s Čínou, které v důsledku přinesly nový pohled na mezinárodní obchod. Lukáš Kudláček pak vyzdvihuje to, že Trump postupně plnil všechny své sliby. Snažil se otočit USA k patriotismu a udržet jejich pozici nejvýznamnější mocnosti světa.



Bidenova Amerika


Jaké tedy budou další 4 roky v USA? Joe Biden je zkušený politik. Podle Tomáše Matušky reprezentuje spíše konzervativní křídlo demokratů. Zajímavé je, že viceprezidentka Harrisová je názorově výrazně více levicově orientovaná. Kdyby měla nového prezidenta v příštích čtyřech letech v úřadu nahradit, mohlo by to znamenat výraznější zásahy do trhu, což ekonomové vnímají jako riziko. Jak se bude vyvíjet situace v Americe a potažmo v celém světě, však nemůže jistě předpovědět nikdo. Jisté je jen to, že rozdělená společnost USA k sobě bude hledat cestu obtížně a nový prezident to minimálně ze začátku nebude mít ve svém úřadě snadné. Stejně tak jisté je i to, že ekonomové BHS budou celou situaci dále pozorně sledovat a vyhledávat v přicházející době nové příležitosti pro své investory.




Tomáš Matuška

Head of Equity Sales & Trading


Pracuje na kapitálovém trhu od roku 1996. Začínal jako poradce v pobočce americké brokerské společnosti Madison

Capital. Spoluvytvářel a tři roky následně vedl obchodní oddělení ve společnosti Impress marketing. Odtud v roce

2005 přestoupil do BH Securities, kde dnes působí jako vedoucí obchodního oddělení.




Lukáš Kudláček

Portfolio manažer BHS


Lukáš Kudláček se pohybuje na akciových trzích od roku 2008, kdy nejprve pracoval jako investiční poradce, poté jako

burzovní makléř, správce portfolia Family office a od roku 2018 působí ve společnosti BHS nejprve na pozici senior

equity trader a poté jako portfolio manažer. Mimo svou profesní dráhu se zabývá ekonomickou, geopolitickou a

bezpečnostní analýzou, orientovanou zejména na Čínu v rámci výzkumného institutu IRCC.


Chcete obchodovat na kapitálových trzích?

Spojte se s těmi nejlepšími právě teď!

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!


Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top