investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Úrokové sazby vzrostly počtvrté v řadě

02.11.2018

Bankovní rada České národní banky rozhodla o čtvrtém zvýšení úrokových sazeb v řadě za sebou...

Bankovní rada České národní banky rozhodla o čtvrtém zvýšení úrokových sazeb v řadě za sebou. Celkově tak letos byly zvýšeny úrokové sazby již pětkrát. Základní úroková sazba byla zvýšena o 25 bazických bodů na 1,75 procenta. Rovněž bylo rozhodnuto o zvýšení diskontní sazby, která představuje dolní mez pro pohyb krátkodobých úrokových sazeb na peněžním trhu, na hodnotu 0,75 procenta. Navýšena byla i lombardní sazba, za kterou si půjčují obchodní banky u centrální banky proti zástavě cenných papírů, na hodnotu 2,75 procenta.

Růst úrokových sazeb by měl vrátit inflaci zpět na cílovou hodnotu ve výši dvou procent. Vyšší úrokové sazby pomůžou posilování kurzu koruny. Rovněž lze očekávat snížení poptávky na realitním trhu, což sníží tempo růstu cen nemovitostí. V neposlední řadě budou mít vyšší úrokové sazby negativní dopad na investice firem, což sníží poptávku po nových zaměstnancích a uklidní situaci na pracovním trhu.

 

Rostoucí úrokové sazby budou mít negativní dopad na financování státu, který v době nízkých úrokových sazeb nevydal dostatek dlouhodobých dluhopisů a nyní si bude muset půjčovat dráž. Vyšší úroky rovněž mohou motivovat lidi k omezení spotřeby, což bude mít negativní dopad na růst ekonomiky.


Využijte příležitosti

Svěřte své finance do správy odborníků a užijte si více klidu i volného času. Zanechte zde kontakt a vybereme společně nejvhodnější strategii pro vaše přání a potřeby.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!




"Díky růstu úrokových sazeb budou motivováni zahraniční investoři k přesunu kapitálu do České republiky. To může pomoci k posilování koruny."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS









Líbil se Vám tento článek? Sdílejte ho s přáteli:

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top