Účet za obnovu globální ekonomiky se již vyšplhal na 7 bilionů dolarů

Klíčové státy Evropské unie, Spojené království, Spojené státy, Čína a Japonsko se...

Účet za obnovu globální ekonomiky se již vyšplhal na 7 bilionů dolarů
 Redakce
Redakce

Klíčové státy Evropské unie, Spojené království, Spojené státy, Čína a Japonsko se v době pandemie koronaviru snaží podpořit ekonomiku. Celkový účet za dosud navržená opatření se již vyšplhal na částku 7 bilionů dolarů a dál narůstá. Z hlediska rozsahu i rychlosti navrhovaných opatření jsou dosavadní kroky centrálních institucí zcela bezprecedentní. Níže naleznete souhrnný přehled.

V částce 7 bilionů dolarů jsou zahrnuty oznámené vládní výdaje, daňové úlevy, záruky za půjčky a odkupy aktiv prostřednictvím centrálních bank. První odhady hovoří o tom, že vzhledem k velikosti ztrát, které působí restriktivní opatření proti šíření koronaviru, by navrhované stimuly měly stabilizovat globální ekonomiku do června letošního roku.

Reklama


Na dané téma si můžete poslechnout více v podcastu:

Reklama


 

Nevyřešenou otázkou však zůstává, co se bude dít, když stimulační opatření nezaberou a globální ekonomika se v druhé polovině letošního roku opět nerozběhne. Další gigantické stimuly by již nemusely být účinné. Na globálním trhu by totiž mohly začít chybět výrobky a služby, které se dnes přestávají produkovat. V takovém případě bude nutné odstranit restrikce v globální ekonomice, přestože by to znamenalo rychlejší šíření onemocnění COVID-19. Dostali bychom se totiž do situace, kdy samotné onemocnění by bylo méně závažným problémem než obrovský nárůst chudoby ve světě.

 

Přehled opatření v dolarovém vyjádření

 

Evropská unie

·         Evropská centrální banka chce utratit 824 miliard dolarů za nákupy státních dluhopisů a další typy aktiv. Již dříve přitom byly oznámeny odkupy za 133 miliard dolarů.

·         Německo představilo záchranný balíček v hodnotě 825 miliard dolarů. Navrhovaná opatření spočívají především v poskytování půjček a kapitálovém vstupu do vybraných společností.

·         Francie schválila pomoc ve výši 50 miliard dolarů pro malé podniky a nezaměstnané. Dále se zaručuje za podnikové půjčky ve výši 330 miliard dolarů.

·         Itálie vyčlenila 28 miliard dolarů na pomoc zdravotnímu systému a pracujícím lidem. Podobně postupuje i Španělsko.

 

Spojené království

·         Vláda pozastavila místní daně z podnikání pro maloobchod a pohostinství na 12 měsíců.

·         Byly poskytnuty záruky za půjčky v rozsahu 397 miliard dolarů.

·         Samostatně výdělečně činným osobám bude poskytnut hotovostní dar ve výši 80 procent jejich průměrného měsíčního zisku až do výše 3 000 dolarů měsíčně.

·         Centrální banka uvedla, že odkoupí dluhopisy za 242 miliard dolarů.

 

Spojené státy

·         Vláda připravila stimulační balík ve výši 2 biliony dolarů. V balíku jsou navrženy přímé platby Američanům, vyšší podpory v nezaměstnanosti a rozsáhlý program půjček.

·         Kongres již schválil více než 112 miliard dolarů na poskytnutí dvou týdnů placené pracovní neschopnosti pro ty, kteří jsou testováni nebo léčeni v souvislosti s onemocněním COVID-19.

·         Federální rezervní systém přislíbil nákupy státních dluhopisů za 700 miliard dolarů. Centrální banka rovněž oznámila, že poskytne úvěry za 300 miliard dolarů pro podniky a spotřebitele.

 

Čína

·         Čína doposud oznámila, že sníží daně a poplatky o 113 miliard dolarů. Dále poskytne finanční stimuly za 16 miliard dolarů.

·         Čínská lidová banka poskytne 162 miliard dolarů na úvěry pro podniky.

 

Japonsko

·         Japonská vláda chystá stimulační balíček za 274 miliard dolarů.

·         Japonská centrální banka uvedla, že zvýší roční odkupy aktiv o 55 miliard dolarů.



[sc:articleform id=10 articleid=924]



"Celkový účet za dosud navržená opatření na podporu globální ekonomiky se již vyšplhal na částku 7 bilionů dolarů a dál narůstá. Z hlediska rozsahu i rychlosti navrhovaných opatření jsou dosavadní kroky centrálních institucí zcela bezprecedentní."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Reklama

Vědomosti dne

Jak obchodovat s akciemi

Svět velkých financí a tradingu na burzách je nyní otevřenější, než kdy dřív. Investiční strategie, které byly dříve výsadou malé skupiny finančníků, jsou dnes přístupné každému, kdo si zřídí účet u brokera, kterých je celá řada. Než se ale investor vrhne do světa obchodování akcií, měl by znát základní termíny a principy.

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Reklama
Reklama