investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Hlavní akciové indexy se ve středu příliš nepohnuly

25.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Čistý zisk banky Moneta v 1. čtvrtletí stoupl o 5,8 procenta

25.04.2024
akciebankamonetatržby

EPH klesl zisk na 90,7 mld. Kč

25.04.2024
cenaenergetikatržbyčesko

Ranní zpravodaj: Americké akcie si v úterý připsaly zisky napříč všemi sektory

24.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

UBS dokončí převzetí konkurenta Credit Suisse už 12. června

05.06.2023

Oznámila to dnes v tiskové zprávě...

Největší švýcarská banka UBS dokončí převzetí svého domácího konkurenta Credit Suisse už 12. června. Oznámila to dnes v tiskové zprávě. Spojením s druhou největší bankou ve Švýcarsku vznikne finanční gigant s rozvahou kolem 1,6 bilionu dolarů (35,3 bilionu Kč).

Credit Suisse se v březnu dostala do tak vážných problémů, že začala ohrožovat finanční stabilitu globálního bankovního sektoru. Do věci se proto vložila švýcarská vláda, centrální banka a regulační orgány, které dojednaly záchranu banky v podobě jejího převzetí rivalem UBS.

"UBS očekává, že akvizici Credit Suisse dokončí už 12. června 2023. V té době bude Credit Suisse Group sloučena s UBS Group," uvedla UBS v tiskové zprávě.

Největší švýcarská banka se 19. března dohodla, že za menšího konkurenta zaplatí tři miliardy švýcarských franků (72,7 miliardy Kč) a převezme jeho ztráty až do pěti miliard švýcarských franků. Švýcarsko poskytlo státní peníze a záruky přesahující 200 miliard franků.

Po dokončení transakce budou akcie Credit Suisse i její americké depozitní akcie (ADS) vyřazeny z obchodování na burzách v Curychu a v New Yorku. Akcionáři Credit Suisse obdrží jednu akcii UBS za 22,48 akcie Credit Suisse.

Po dokončení transakce bude spojená finanční skupina dohlížet na aktiva v hodnotě asi pěti bilionů dolarů a zaměstnávat bude po celém světě kolem 120.000 lidí. UBS nicméně už dříve oznámila, že kvůli snižování nákladů bude propouštět.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top